miercuri, iulie 24, 2024
ACTUALITATEEuroparlamentarul Cristian Terheș și alți doi lideri PNȚCD, primarul și viceprimarul din...

Europarlamentarul Cristian Terheș și alți doi lideri PNȚCD, primarul și viceprimarul din Baia Mare, au fost excluși din partid și și-au pierdut funcțiile de conducere pe motiv că nu și-au plătit cotizațiile. În ce condiții se pot reînscrie

Europarlamentarul Cristian Terheș, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și viceprimarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș, și-au pierdut calitatea de membru al PNŢCD și funcțiile de conducere deținute în partid, din cauză că nu și-au plătit cotizațiile lunare. Ei se pot reînscrie în formațiune, după ce achită sumele datorate, scrie News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanții PNŢCD, președintele formațiunii, Aurelian Pavelescu, a convocat, pentru vineri, la sediul central al PNŢCD din București, Consiliului Național de Conducere al partidului, urmând a se analiza situația financiară și a se găsi soluții pentru achitarea datoriilor.

“Menționăm că PNŢCD nu beneficiază de nicio susținere financiară din partea statului de 22 de ani, partidul fiind finanțat doar prin contribuțiile membrilor. Principala cauză a acumulării datoriilor a fost refuzul membrilor partidului care dețin funcții publice retribuite de a plăti cotizațiile lunare, potrivit statutului partidului”, a precizat sursa citată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Astfel, conform art. 18 (3) lit. a) și lit. c din statutul partidului “membrii de partid care îndeplinesc funcția de europarlamentar, consilieri europarlamentari au obligația să plătească o cotizație în cuantum de 20% din indemnizație, salariu/lună”. De asemenea, potrivit art. 18 (3) lit.b) din statutul partidului “membrii de partid care îndeplinesc funcțiile de primar, viceprimar, vicepreședinte de consiliu județean plătesc o cotizație de 10% din indemnizație/salariu pe lună.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Sancțiunea pentru neplata cotizațiilor lunare menționate este prevăzută de art. 18 (2) lit. b) din statut: “neachitarea cotizației pe o perioadă mai mare de 6 luni conduce la sancțiunea pierderii calității de membru”.

“Din verificările actelor contabile, realizate de secretariatul general, la solicitarea a 15 vicepreședinţi ai partidului, s-a constatat încălcarea statutului pentru o perioadă foarte mare de timp, cu mult mai mult peste termenul de 6 luni, a mai multor membrii cu funcții publice, sumele cele mai mari fiind datorate de Cristian Vasile Terheș, europarlamentar (35.730 de euro – 178.500 roni), Doru Dăncuș viceprimar al mun. Baia Mare și fost vicepreședinte CJ Maramureş (101.912 ron) și Cătălin Cherecheș primar al mun. Baia Mare (31.008 roni)”, au arătat reprezentanții PNŢCD.

În comunicat se arată că Cristian Terheș nu a plătit niciodată cotizația, de la intrarea în partid, mai 2020 – mai 2022, perioada fiind de 25 de luni, termenul statutar fiind de 6 luni. Suma datorată, cu titlul de cotizație, este de 35.730 de euro, aproximativ 178.500 de lei. Ca urmare, s-a constatat pierderea calității de membru al PNŢCD.

“Menționăm că indemnizația primită de dl. Terheș este de 7.146 euro /lună. În afara acestei sume acesta mai primește 338 euro diurnă/zi, plus 4778 euro indemnizație forfetară/lună și plus cheltuieli birou europarlamentar 25.442 euro/lună, suma totală ridicându-se la aproximativ 43.000 euro/lună. Potrivit calculelor, suma de bani primită și administrată de dl. Cristian Vasile Terheș, pentru cei trei ani de mandat, este de 1.548.000 euro. Amintim că dl. Cristian Vasile Terheş a obținut mandatul de europarlamentar în numele PNŢCD, pe listele PSD, în baza protocolului semnat de președintele PNŢCD Aurelian Pavelescu cu președintele PSD Liviu Dragnea, la alegerile europarlamentare din 2019. Acesta s-a înscris în PNŢCD abia după un an de mandat”, a adăugat PNŢCD.

Potrivit sursei citate, Cătălin Cherecheş, având funcția de primar al municipiului Baia Mare, a obținut mandatul 2020-2024 pe listele PNŢCD. Acesta nu a plătit nicio cotizație la partid în ultimele 19 luni, fiind depășit termenul de 6 luni prevăzut de statut. La o indemnizație de 16.000 de lei pe lună, pentru 19 luni, Cătălin Cherecheș datorează partidului 31.000 de lei. Și în cazul său, s-a constatat pierderea calității de membru.

Doru Dăncuș, viceprimar al municipiului Baia Mare în actuala legislatură și fost vicepreședinte al CJ Maramureș (2016-2020), și-a pierdut și el calitatea de membri al PNŢCD. Dăncuş, în calitate de viceprimar al municipiului Baia Mare, primește o indemnizație de 11.600 lei/lună, iar în calitate de vicepreședinte CJ a primit o indemnizație de 16.640 lei/lună. Acesta nu a plătit niciodată cotizația prevăzută de statut, fiind împlinit un termen de 72 de luni de neplată, termenul statutar fiind de 6 luni. Suma datorată partidului de Dăncuș este de 101.912 lei.

“În calitate de președinte al organizației Maramureș acesta nu a făcut nici un demers pentru încasarea cotizațiilor în ultimii 6 ani, iar în calitate de președinte CNC a încurajat neplata cotizațiilor la nivel național, boicotând funcționarea partidului. Cei trei au posibilitatea să solicite reînscrierea în partid, după plata la zi a cotizațiilor”, a precizat sursa citată.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE