duminică, iunie 16, 2024
ACTUALITATEFermierii au avut dreptate. Ministrul Agriculturii recunoaște că tirurile din Ucraina nu...

Fermierii au avut dreptate. Ministrul Agriculturii recunoaște că tirurile din Ucraina nu erau controlate

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a recunoscut că tirurile din Ucraina nu erau supuse controalelor la intrarea în țară, informează Național.

Afirmația a venit la câteva zile după ce premierul Marcel Ciolacu susținuse cu tărie că toate transporturile de cereale din țara vecină sunt megacontrolate atât la intrare, cât și la ieșire și că fermierii care au semnalat acest lucru ar fi dezinformat pe rețelele sociale. Din explicațiile oferite de primul ministru la o conferința de presă din 13 februarie, a reieșit că dovada supremă a verificărilor ar fi cântărirea în… port.

”Oricum vine sigiliul… Nu rămâne nicio marfă, fiindcă acele tiruri au și intrare, și ieșire. Când treci printr-un punct vamal, rămâi. Nu poți să ieși din țară, după ce ai fost cântărit și ai documentele înregistrate în sistem… decât când ieși descărcat din țară, fiindcă… Ați văzut că e o problemă că se cântărește și în Ungaria. Tocmai de aceasta se cântărește, ținând cont de acest tranzit mare; se cântărește și în port. Eu vă spun că nu am de la nicio instituție a statului român, dar de la niciuna – şi cele pe care le știți şi cele pe care nu le știţi -, nicio informație că vreun bob de grâu rămâne. Nici nu au interes, pentru că au contracte foarte specifice. Noi uităm, în tot acest context, și când împingem aceste lucruri pe… – și știți bine că eu nu cred că fermierii stau să filmeze în vamă și să le împingă pe TikTok sau pe alte social-media. Uităm un lucru foarte important: că în Ucraina e război. Lucrurile, când e război, cel puțin în zona de business, sunt mult mai ordonate”, a declarat Marcel Ciolacu. Acesta a mai spus că nu părăsește niciun camion de capul lui un front, spre România, pentru că poate să plece cu tancuri, cu armament(!) și că este aproape imposibil să se întâmple acest lucru. ”Nu poți să continui să duci această minciună care este în acest moment. Cu adevărat, ea revoltă românii, se manipulează… suntem în alegeri”, a mai precizat premierul.

Intervievat de Digi 24 în 18 februarie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a contrazis pe Marcel Ciolacu, arătând că, la trecerea tirurilor din Ucraina, cântarele din vama Siret nici măcar nu funcționau, lucru pe care el însuși l-a constatat.

”Am fost în vama Siret, în calitate de ministru al Agriculturii şi am cerut vămii Siret să-mi dea accesul pentru a filma pentru a arăta fermierilor – pentru că au fost foarte multe situaţii în care fermierii au sesizat anumite nereguli, că ar fi în vama Siret – am luat toată trasabilitatea, cum intră un TIR în vama Siret, cum este sigilat, cum se încarcă documentele electronice şi am constatat un lucru: cântarul de intrare în ţară nu funcţiona. Cum am ajuns în Bucureşti am avut o discuţie cu domnul premier Marcel Ciolacu şi cu domnul ministru Sorin Grindeanu şi astăzi a văzut că CNAIR a dat deja un comunicat prin care a spus că de luni cântarul va funcţiona”, a afirmat ministru Florin Barbu. Pe de altă parte, Barbu a sărit în apărarea ucrainenilor, aducând argumentul zdrobitor că, în luna octombrie 2023, prin România s-au tranzitat din Ucraina, 7,5 milioane de tone de grâu, iar România deja exportase 9,8 milioane de tone. ”Practic, noi am exportat mai mult decât s-a făcut tranzit prin România”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE