duminică, decembrie 3, 2023
ACTUALITATEEliminarea monumentului care atesta originea românească a orașului Cernăuți | Printr-un memoriu,...

Eliminarea monumentului care atesta originea românească a orașului Cernăuți | Printr-un memoriu, românii din Ucraina cer explicații din partea autorităților privind demontarea banner-ului cu documentul emis de Alexandru cel Bun

Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a solicitat explicații autorităților regionale și municipale din nordul Bucovinei în legătură cu demontarea bannerului din Piața Centrală din Cernăuți care reproduce documentul primei atestări documentare a orașului de pe Prut.

CNRU susține că prima „atestare documentară veridică privind orașul Cernăuți se conține în hrisovul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, eliberat târgoveților lioveni la data de 8 octombrie 1408. Bannerul amplasat în centrul orașului Cernăuți a devenit în ultimii ani un reper important pentru turiști, precum și pentru comunitatea românească, fiind un element cu valoare istorică, ce apropie popoarele”.

De menționat că Autoritățile din Cernăuți au înlăturat din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește prima atestare documentară a orașului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Conform unui comunicat de presă al Administrația Regională de Stat Cernăuți, transmis la 25 aprilie, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, documentul cu prima atestare a orașului va fi înlocuit cu o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean. În centrul drapelului ar urma să fie ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Potrivit lui Serghii Osaciuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, care a venit cu inițiativa respectivă, acest nou simbol ar urma să amintească tuturor despre „dorința puternică și mișcarea rapidă a statului nostru către Uniunea Europeană”.

Cu toate acestea, decizia de a înlătura copia documentului emis de domnitorul moldav Alexandru cel Bun a stârnit indignarea internauților români din ținut, conform BucPress.

Memoriul CNRU poate fi citit în continuare:

Nr.24/04.05.2022

Către,

Osaciuk S.D., Șeful Administrației Militare de Stat a regiunii Cernăuți

Kliciuk R.V., Primarul orașului Cernăuți

MEMORIU

Consiliul Național al Românilor din Ucraina, uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, drept urmare a multiplelor adresări din partea locuitorilor orașului Cernăuți față de lipsa unei informări adecvate privind demontarea bannerului din Piața Centrală cu reproducerea documentului primei atestări documentare a orașului de pe Prut, vă solicită următoarele :

1.Care sunt motivele ce stau la baza adoptării unei asemenea decizii?

2.Să ne transmiteți o copie după hotărârea în cauză și să ne comunicați de către cine a fost aprobată?

3. Care va fi soarta de mai departe a bannerului demontat, cu prima atestare documentară a orașului Cernăuți? Care sunt intențiile autorităților regionale și municipale vizavi de această problemă?

Menționăm totodată faptul că prima atestare documentară veridică privind orașul Cernăuți se conține în hrisovul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, eliberat târgoveților lioveni la data de 8 octombrie 1408. Bannerul amplasat în centrul orașului Cernăuți a devenit în ultimii ani un reper important pentru turiști, precum și pentru comunitatea românească, fiind un element cu valoare istorică, ce apropie popoarele.

Cu stimă,

  • Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți
  • Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”
  • Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură și Literatură în Bucovina „Mihai Eminescu”
  • Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress
  • Mihai Mecineanu, președintele Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa
  • Ștefan Broască, vice-președintele Asociației Științifico-Pedagogice „Aron Pumnul” din Ucraina

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

  1. Tocmai ardeiul umplut de la palatul Victoria a oferit cu de la sine putere peste 3 milioane de euro Ucrainei pretine.Probabil drept recunostinta pentru purtarea azovilor fata de minoritatea romaneasca.Asta in timp ce Romania e datoare vanduta camatarilor internationali.Or fi sanatosi la creier astia care conduc Romania astazi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate