luni, mai 20, 2024
ACTUALITATEUcraina | În Cetatea Albă, pe zidurile citadelei, a fost reinstalat...

Ucraina | În Cetatea Albă, pe zidurile citadelei, a fost reinstalat blazonul cu stema Moldovei medievale

De ziua orașului Cetatea Albă  pe zidurile citadelei a fost reinstalat, în copie, blazonul cu stema Moldovei medievale, sustras la 1848 de autoritățile țariste, informează BucPress.

Inițiativa reinstalării vechilor însemne pe zidurile Cetății Albe aparține profesorului și arheologului Andrei Krasnojon, de la Universitatea Pedagogica „Ușinski” din Odesa.

„În 2013, profesorul Krasnojon a descoperit pisania lui Ștefan cel Mare și Sfânt de la 1475 de pe Poarta Chiliei a cetății, ascunsă de sovietici mai bine de 60 de ani în muzeul de istorie din Herson, în regiunea omonimă, dincolo de Bug.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

O copie a acesteia a fost instalată la locul vechi, de-asupra porții de intrare. În istoria noastră națională această pisanie va rămâne pe veci imortalizată pe documentul cel mai important din istoria românilor basarabeni – Actul Unirii Basarabiei cu Țara de la 27 martie 1918.”, scrie pe Facebook de Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Ucraina.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE