ACTUALITATEUcraina | În Cetatea Albă, pe zidurile citadelei, a fost reinstalat...

Ucraina | În Cetatea Albă, pe zidurile citadelei, a fost reinstalat blazonul cu stema Moldovei medievale

De ziua orașului Cetatea Albă  pe zidurile citadelei a fost reinstalat, în copie, blazonul cu stema Moldovei medievale, sustras la 1848 de autoritățile țariste, informează BucPress.

Inițiativa reinstalării vechilor însemne pe zidurile Cetății Albe aparține profesorului și arheologului Andrei Krasnojon, de la Universitatea Pedagogica „Ușinski” din Odesa.

„În 2013, profesorul Krasnojon a descoperit pisania lui Ștefan cel Mare și Sfânt de la 1475 de pe Poarta Chiliei a cetății, ascunsă de sovietici mai bine de 60 de ani în muzeul de istorie din Herson, în regiunea omonimă, dincolo de Bug.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

O copie a acesteia a fost instalată la locul vechi, de-asupra porții de intrare. În istoria noastră națională această pisanie va rămâne pe veci imortalizată pe documentul cel mai important din istoria românilor basarabeni – Actul Unirii Basarabiei cu Țara de la 27 martie 1918.”, scrie pe Facebook de Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Ucraina.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate