sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEAvertisment SRI: Chiar şi ţări precum România, care nu s-au confruntat cu...

Avertisment SRI: Chiar şi ţări precum România, care nu s-au confruntat cu atentate teroriste, nu se pot considera la adăpost de asemenea riscuri

Serviciul Român de Informații (SRI) a avertizat cu privire la riscul unor atentate teroriste, precum cele comise recent în Europa, chiar și în țări ca România, unde nu au existat astfel de atacuri în istoria recentă.

Mesajul SRI a fost transmis ca o reacție la recentele atacuri comise în Europa- în Franța (Paris, Nisa, Avignon) sau Austria (Viena).

„Teme sensibile, precum caricaturile la adresa profetului Mahomed, s-au dovedit încă o dată declanşatorul (trigger-ul) unei serii de atentate, dar motivaţia reală a acestora este una de factură jihadist – teroristă, având la bază ideologia jihadului global, în care Occidentul / creştinismul sunt consideraţi inamici ai lumii musulmane.

Cel mai adesea, atentatorii sunt persoane care nu au legături clare cu organizaţii teroriste, dar îşi exprimă adeziunea faţă de structuri care promovează şi susţin ideologia jihadistă.

În general, asemenea persoane, definite în mediile de specialitate drept “lone actors”, sunt foarte greu de identificat de către structurile de securitate şi intelligence, în lipsa unor legături concrete cu o organizaţie teroristă şi a indiciilor că ar putea pune la cale un atentat terorist. Teroriştii ştiu foarte bine să speculeze evoluţiile tehnologice pentru a-şi disemina prin Internet ideologia, a comunica prin aplicaţii criptate fără teamă că vor fi interceptaţi, a-şi procura în mediul online sau prin intermediul unor structuri de criminalitate organizată cele necesare comiterii unui atentat terorist”, se precizează în comunicatul SRI.

Potrivit sursei citate, procesul de radicalizare, prin care persoane aparent normale, recent venite pe teritoriul european sau cetăţeni europeni de a doua sau chiar a treia generaţie, sunt transformate în potenţiali terorişti, este unul foarte dificil de detectat şi contracarat.

„Într-un spaţiu (Europa) al liberei circulaţii şi libertăţilor individuale, teroriştii profită de aceste avantaje pentru a comite atentate teroriste. Chiar şi în condiţiile limitării libertăţii de mişcare pe fondul pandemiei covid, există în continuare suficiente instrumente de comunicare şi deplasare astfel încât chiar şi ţări precum România, care nu s-au confruntat în trecutul recent cu atentate teroriste, să nu se poată considera la adăpost de asemenea riscuri. Atentatul de la Viena, comis într-o ţară central-europeană, ferită de asemenea de atentate teroriste semnificative în istoria recentă, este un avertisment că orice stat din Europa poate reprezenta o ţintă pentru terorişti”, se arată în comunicat.

SRI precizează că în România nivelul de alertă teroristă rămâne Albastru-Precaut.

Pentru a sprijini informarea populaţiei, menționează SRI, pe site-ul oficial, la secţiunea “Ce poţi face tu”, sunt postate ghiduri de autoprotecţie şi sfaturi pentru semnalarea unor situaţii cu potenţial terorist.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE