joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEVictor Neumann, fostul director al Muzeului de Artă Timișoara, acuzat că a...

Victor Neumann, fostul director al Muzeului de Artă Timișoara, acuzat că a fost „turnător” al Securității. Cinci nume conspirative în 12 ani

Victor Neumann, fostul director al Muzeului de Artă din Timișoara, este acuzat Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) că a fost colaborator al Securității timp de 12 ani sub cinci nume conspirative, informează pressalert.ro, care citează g4media.

Curtea de Apel București a fost sesizată de CNSAS, pentru constatarea calității de colaborator al Securității. Fostul reprezentant al Muzeului de Artă este acuzat că a încălcat în mod grav dreptul la viață privată în timpul regimului comunist. Potrivit documentelor CNSAS, Victor Neumann culegea și transmitea informații despre cei care nu erau de acord cu regimul Ceaușescu.

Timp de 12 ani a acționat sub numele conspirative: Hodoș Polixenianul, Hodoș Polixenie, Hodoș/Hodos, Robert și Nedelcu, potrivit sursei citate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ancheta CNSAS arată că Neumann a fost racolat pe vremea când era muzeograf, în 1977, iar principala sa „responsabilitate” față de Securitate era să afle cine își dorea să plece din România din cauza regimului politic. Totodată, ar fi pus la dispoziția securiștilor mai multe informații din cadrul Muzeului Banatului Timișoara. Neumann avea grijă să fie mereu în preajma diplomaților, a istoricilor și a oamenilor de cultură pentru a oferi Securității informații despre ei.

CNSAS susține că a „turnat” Securității informații despre viața privată a unor disidenți anticomuniști cunoscuți, precum Paul Goma și Virgil Tănase. Neumann a negat acuzațiile și spune că așteaptă decizia instanței.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media

„Nu am făcut nici o acțiune de poliție politică în anii comunismului și nu am colaborat cu Securitatea pentru restrângerea drepturilor fundamentale ale omului și pentru încălcarea drepturilor la viața privată a nimănui. Drept urmare, nimeni, niciodată, nu a făcut o plângere la adresa mea în sensul celor de mai sus. Fiind procesul pe rol nu pot să comentez mai mult”, a declarat Victor Neumann, pentru G4Media.ro.

Neumann este unul dintre cei mai „pro-europeni” intelectuali ai Timișoarei. În 2016 a scris o lungă serie de laude cuceririi orașului de pe Bega de către austrieci, ignorând faptul că românii au avut de suferit de pe urma dominației străine. Totul, în cartea „Timişoara sub semnul Prinţului Eugeniu de Savoya. 300 de ani de europenitate”.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

  1. Nesimtitul asta a facut bani si cariera cu teue revizioniste, autonomiste pro maghiare. Daca ar fi fost dupa el ardealul era maghiar. Eravedeta gedesista la 22, mare ioropean deontolog si critica nationalismul. Si uite ce lichea era – colaborationist cu unii, colaborationist cu altii. Intelectualii sunt slugi preferentiale ale puterii pt ca se vand pe bani putini

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE