Azi în statul american Georgia se desfășoară alegerile pentru ultimele două locuri din Senatul SUA, iar mâine camerele reunite ale Congresului vor valida (sau invalida) alegerile prezidențiale.
Dacă republicanii câștigă măcar unul din cele două mandate din Georgia, vor păstra majoritatea în Senat și vor putea în felul asta tempera unele din politicile cuplului Biden- Harris.
Dacă democrații câștigă ambele scaune, atunci va fi egalitate (50-50) caz în care vicepreședintele SUA, care este în mod formal și președintele Senatului, va avea votul decisiv în caz de balotaj.
Pe de altă parte, Donald Trump și o parte din republicani au contestat alegerile din noiembrie, dar fără succes pana acum. Mâine este ultima șansă teoretică de a încerca invalidarea.
Ce se va întâmpla mâine? În prezența vicepreședintelui actual – Mike Pence, se vor deschide și se vor citi buletinele cu votul marilor electorilor din fiecare stat, în ordine alfabetică. Este momentul în care se pot ridica obiecții cu privire la alegerile din anumite state, obiecții ce trebuiau depuse deja în scris și semnate de minim un senator și un reprezentant (din câte știu, au fost depuse deja pentru șase state).
Depunerea obiecțiilor nu este nimic nou și spectaculos – aproape la fiecare alegere de președinte din trecut au existat contestații, care trebuie dezbătute separat de cele două camere. În final, fiecare camera în parte votează dacă admite sau nu contestația. Pentru că alegerile dintr-un stat anume să fie invalidate, trebuie că AMBELE camere să considere că alegerile au fost fraudate în acel stat. De menționat că fiecare obiecție pentru fiecare stat contestat se discuta separat, ceea ce poate prelungi sesiunea de mâine până joi….
Contrat poveștilor care circulă prin presă, vicepreședintele Mike Pence NU ARE PUTEREA să anuleze de capul lui alegerile, el doar veghează la respectarea formalităților. Dacă vicepreședintele ar fi avut atâta putere, puteți fi sigur că acum 4 ani, vice de atunci, Joe Biden, ar fi făcut totul să invalideze alegerea lui Trump.
Cum partidul republican este divizat acum între unii care sunt de partea lui Trump și alții contra, ESTE PRACTIC imposibil să se mai schimbe ceva mâine.
Ca să se invalideze alegerile prezidențiale pe ansamblu, trebuie ca niciunul din cei doi candidați să nu obțină mai mult de 269 de voturi electorale. Deci trebuie invalidate alegerile din mai multe state (momentan, Biden are 306, deci minimum 37 de voturi electorale ar trebui anulate – de pildă Pennsylvania, Georgia și încă un stat oarecare). Anularea unui număr mai mic de 37 de voturi NU e suficientă.
Dacă s-ar întâmplă asta, abia atunci Camera Reprezentaților ar proceda la alegerea președintelui (în regim de un vot pentru fiecare stat) și Senatul la alegerea vicepreședintelui.
După cum vedeți, e o cale lungă și având în vedere componența actuală a Camerelor și tradițiile americane, șansele că ceva să se schimbe mâine sunt pur teoretice. Consecințele contestațiilor de mâine se vor repercuta mai degrabă asupra partidului republican, existând șanse de divizare viitoare între populiștii lui Trump și conservatorii „old style”.
În consecință, nu vă așteptați la minuni. „Stați liniștiți la locurili voastri”.