ACTUALITATEMitropolia Moldovei cere anularea restricțiilor privind accesul pelerinilor la hramul Sfintei Parascheva/...

Mitropolia Moldovei cere anularea restricțiilor privind accesul pelerinilor la hramul Sfintei Parascheva/ Sunt prezenți mai mulți jandarmi decât pelerini

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a trimis, joi, o adresă oficială către Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin care a solicitat anularea anumitor restricții în ceea ce privește sărbătoarea Sfintei Parascheva, anunță Ziarul de Iași.

Astfel, Mitropolia solicitat anularea restricțiilor privind participarea pelerinilor din alte localități la sărbătoarea religioasă de la Iași.

Potrivit sursei citate, din cauza restricțiilor, s-a înregistrat o premieră în istoria organizării postdecembriste a pelerinajului la hramul Sfintei Parascheva. Anume, au fost mai mulţi jandarmi decât pelerini prezenţi la rând, grupaţi în echipe care controlau fiecare punct de acces în curte.

A doua solicitare a Mitropoliei vizează modificarea punctului 4 din Anexa nr. 1 a Hotărârii 35 / 06.10.2020, cea care prevede că pelerinii nu au voie să atingă racla. Reprezentanții Mitropoliei se angajează că vor lua măsuri de prevenţie sanitară la raclă, asigurând un plexiglas deasupra care urmează să fie dezinfectat o dată pe oră şi pe care pelerinii să îl poată atinge.

Reprezentanţii CJSU au trimis solicitarea Mitropoliei către Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a obţine un punct de vedere cu privire la posibila abrogare a Hotărârii nr. 47/05.10.2020, dar şi un punct de vedere asumat, de la Direcţia de Sănătate Publică, cu privire la posibilitatea de a permite pelerinilor să atingă racla în contextul descris anterior.

„După obţinerea răspunsurilor de la CNSU şi DSP Iaşi, vom putea organiza o şedinţă punctuală pentru a aduce amendamente deciziei CJSU nr 35/06 oct 2020”, au precizat reprezentanţii Prefecturii Iaşi.

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscop al Iașilor, a transmis, joi, un mesaj cutremurător către credincioși și autorități.

În reacția sa, ierarhul afirmă că măsura blocării accesului la moaștele Sfintei Parascheva pentru cei care nu sunt din Iași este una discriminatorie, „care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...