duminică, iunie 16, 2024
ACTUALITATEUcraina va continua să tipărească manuale din așa-zisă „limbă moldovenească” și-n 2023....

Ucraina va continua să tipărească manuale din așa-zisă „limbă moldovenească” și-n 2023. Doar Kiev-ul și regiunea transnistreană controlată de Rusia mai susțin că ar exista o „limbă moldovenească”

Ucraina va continua să tipărească manuale din așa-zisa limbă și literatură „moldovenească”, va elabora programe școlare respective și va pregăti cadre didactice pentru a nu-i discrimina pe vorbitorii acestei limbi, a anunțat Ministerul Educației și Științei (!) de la Kiev, anunță Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU).

În mod cinic, Ministerul Educației și Științei (!) de la Kiev afirmă că „limba moldovenească” ar aparține unei minorități naționale distincte din Ucraina, deși Republica Moldova a renunțat la această sintagmă de origine sovietică.

„Ministerul elaborează și implementează programe școlare, manuale de limbă și literatură română și limbă și literatură moldovenească și se efectuează pregătirea cadrelor didactice corespunzătoare”, potrivit răspunsului oferit CNRU, citat de Bucpress.

De asemenea, în răspuns se mai spune că „definirea denumirii limbilor nu face parte din competențele Ministerului”. Ucraina intenționează să păstreze predarea în limba română pentru regiunile Cernăuți și Transcarpatia, și predarea în „moldovenească” pentru regiunea Odesa.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev (condus de Dmitro Kuleba – dreapta) citează un recensământ de-acum 22 de ani, pentru a justifica păstrarea acestei „limbi”. „Pe teritoriul Ucrainei locuiau aproape 260 de mii de persoane aparținând minorității naționale moldovenești din Ucraina, și 70% dintre aceștia considerau moldoveneasca ca fiind limbă maternă”, informează Bucpress.

Atât Ministerul Educației și Științei (!) de la Kiev, cât și MAE, afirmă că nu au competențe în ceea ce privește denumirea unei limbi și că acest lucru îl poate decide „Serviciul de Stat al Ucrainei privind Politicile Etnice și Libertatea Conștiinței”.

Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe de la București a cerut părții ucrainene, în repetate rânduri, să renunțe la așa-zisa limbă „moldovenească”. Până acum, Kievul se prevala de faptul că „moldoveneasca” era limba oficială a unei țări. Dar acum, după decizia Chișinăului de a reveni la limba română, ca limbă de stat, doar Ucraina și regiunea separatistă transnistreană – sprijinită de Moscova – mai susțin existența „limbii moldovenești”.

Comunitatea Românească din Ucraina a cerut și ea Ucrainei, renunțarea la sintagma „limbă moldovenească”.

Această sintagmă este folosită, precum „limba vlahă”, în Serbia, pentru divizarea artificială a comunității românești din Ucraina, care ar fi a doua ca dimensiune, după cea rusă.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE