sâmbătă, aprilie 13, 2024
ACTUALITATEMaia Sandu a semnat decretul care consfințește limba română în Republica Moldova:...

Maia Sandu a semnat decretul care consfințește limba română în Republica Moldova: Cei care ne-au zis decenii la rând că noi vorbim limba „moldovenească” și nu româna au urmărit un singur lucru: să ne dezbine

Maia Sandu a anunțat, într-un mesaj postat pe Facebook, faptul că azi, 22 martie 2023, a promulgat legea care consfințește limba română ca limbă oficială în Republica Moldova

„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română.

Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că „vorba dulce mult aduce”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională“, a transmis Maia Sandu.

Maia Sandu: Uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană

„Sunt convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societății noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată și, bineînțeles, să fie însușită și vorbită de către toți cetățenii noștri.

Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate“, își încheie mesajul Maia Sandu.

În urmă cu o săptămână, Parlamentul de la Chișinău a adoptat în a doua lectură proiectul care prevede înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” cu “limba română” în toate legile Republicii Moldova.

Printre cei care și-au exprimat opoziția față de această decizie s-a aflat și Maria Zahrova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă, care a spus că de fapt, limba română ar trebui să se declare „limba moldovenească” și că România ar fi „ocupat” Basarabia până în 1940.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE