marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATEMaria Zaharova, purtătoare de cuvânt al MAE rus, afirmă că limba română...

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt al MAE rus, afirmă că limba română ar trebui denumită „moldovenească” și că România a „ocupat” Basarabia până în 1940

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, a comentat în termeni negativi decizia Parlamentului de la Chișinău, de a ratifica hotărârea Curții Constituționale, conform căreia limba de stat este limba română.

Într-o postare, Zaharova a declarat că de fapt, limba română ar trebui să se declare „limba moldovenească” și că România ar fi „ocupat” Basarabia până în 1940.

„Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a scris Zaharova.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

România a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii ce prevede înlocuirea „limbii moldovenești” în legislația națională cu „limba română”. Ministerul Afacerilor Externe al României menționează într-un comunicat că adoptarea legii „are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova”.

Reamintim că „limba moldovenească” este o invenție a URSS, ca și „națiunea moldovenească”, în perioada interbelică, pe teritoriul actual al Transnistriei. Doar Kievul mai recunoaște azi existența unei „limbi moldovenești”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. e o declaratie politica, o tragere de urechi a Romaniei pentru felul in care se baga unde nu-i fierbe oala.
    E la mintea cocosului care e treaba cu limba moldoveneasca, si asta o stiu si rusii. Daca nu stam cuminti cred ca vor deveni si mai contondenti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE