ACTUALITATERevista presei pentru o agendă națională: 26 martie

Revista presei pentru o agendă națională: 26 martie

NAȚIONAL

 1. Politica de îndatorare a Guvernului de dreapta: Datele publicate de Banca Națională a României arată că Ministerul Finanțelor a împrumutat joi, 25 martie, 420 de milioane de lei de la bănci pentru refinanțarea datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Sursa.

 2. Deși inițial a fost anunțat faptul că în noaptea de Înviere va fi permisă circulația persoanelor în afara locuinței până la ora 2:00, atât cu ocazia Paștelui catolic, cât și în cazul Paștelui ortodox [1], fapt care a generat un val de reacții (Copreședintele AUR, George Simion, a afirmat în acest sens că situația din prezent este o dictatură care ignoră orice sărbătoare și tot ce e sfânt.) [2], șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat că ridicarea restricțiilor până la ora 2:00 în noaptea de Paști nu include Paștele ortodox, ci doar pe cel ebraic (ce va avea loc în noaptea de 27 spre 28 martie, adică sâmbătă spre duminică) [3]. Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3.

 3. Primul autobuz electric românesc este produs la Baia Mare. Sursa.

 4. Dezvoltarea infrastructurii de transport, de la Autostrada Transilvania la componenta cargo a aeroportului și posibilitatea de a investi în transportul feroviar poate transforma Târgu-Mureș în centrul logistic al Transilvanei. Sursa.

 5. Lipsa circuitelor integrate (cipuri utilizând, la baza, semiconductori) a generat blocaje în industria auto românească, la uzinele Dacia si Ford, dar și în plan mondial, în ultimele trimestre. Sursa.

 6. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că nu exclude suspendarea anului școlar: Trendul ascendent al ratei de infectare ar putea să conducă la suspendarea anului școlar cu totul”. Sursa.

 7. Apicultorii români solicită Guvernului subvenționarea cu 140 de lei pentru fiecare familie de albine, în contextul în care în acest an au dispărut 300.000 de colonii de albine din cele două milioane existente anterior la nivel național. Sursa.

 8. Tarom trimite 65% din personal în șomaj tehnic din aprilie până în octombrie. Decizia a fost adoptată în condițiile în care compania era deja în proces de restructurare – parte dintr-un program extins de procedee în baza căruia Comisia Europeană a aprobat statului român acordarea unui împrumut de salvare la începutul anului trecut. Sursa.

 9. Peste o sută de sindicaliști energeticieni de la Termocentrala Mintia au manifestat joi în fața sediului Prefecturii din Deva solicitând repornirea instalațiilor și separarea unității de minele de huilă care fac parte din Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Sursa.

  ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

Din cei 2.303 elevi înscriși pentru simularea la examenul de bacalaureat din județul Satu Mare, numai 480 sunt înscriși în clase cu predare în limba maternă, alta decât  limba română. În pofida acestui fapt, clasele cu predare în limba română sunt cele care sunt reduse, iar liceele cu predare în limba română sunt cele care sunt comasate. Sursa.

La 25 martie 1941 biserica ortodoxă din Satu Mare a fost devastată de trupele horthyste. Nici până în ziua de astăzi românii care au avut de suferit de pe urma atrocităților ocupanților horthyști, cei expulzați și refugiați pentru că au refuzat să renunțe la identitatea lor, nu primesc despăgubiri de la statul maghiar așa cum cel german acordă despăgubiri victimelor regimului nazist. Sursa.

DIASPORA

 1. Guvernarea a desființat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni [1], în contextul în care, potrivit fostului deputat Constantin Codreanu, România avea încă din anul 2017, 12 milioane de români aflați în afara granițelor [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 2. A ajuns în sfârșit la urechile parlamentarilor ceea ce se tot repetă de ani buni: în anul 2016 s-au născut mai mulți copii români în diaspora decât în România [1]. Ținând cont că România se afla în același an pe locul doi în lume în topul țărilor cu cea mai mare emigrație a populației (după Siria, țară aflată în război) [2], iar cea mai afectată categorie de fenomenul migrației este cea a tinerilor (adică persoanele fertile) [3], această constatare nu ar trebui să mai mire pe nimeni. Reamintim că pentru intervalul 2008-2018 numărul copiilor născuți de emigranții români este estimat la aproximativ 630.000 [4]. Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3, Sursa 4.

 3. Exodul continuă: Anual, aproximativ 250.000 de români pleacă definitiv din țară. Mai grav este ca un sfert din aceștia sunt absolvenți de studii superioare – creștere cu 144% față de anul 2008 (Notă: țara pierde 50.000 de dolari pentru fiecare emigrant care a absolvit o facultate suma reprezentând cheltuielile de școlarizare). Sursa.

 4. Din capitolul măsurilor care încurajează emigrația românilor: Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat că agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate vor fi obligate să asigure transportul grupurilor de lucrători români până la destinație. Sursa.

 1. Italia: Românii din Italia, invitați la o videoconferință despre măsurile de sprijin financiar prin fonduri europene 100% nerambursabile: Fermierii din diaspora care se întorc acasă și investesc în agricultură pot primi până la 50.000 de euro. Sursa.

 2. Spania: 7% dintre cumpărătorii de case de peste 500.000 de euro în 2020 pe teritoriul Spaniei erau străini, cel mai mare procent de când registratorii au început să colecteze aceste date (în 2013). Cu câteva excepții, în majoritatea teritoriilor spaniole, românii au fost principalii cumpărători. Sursa.

 3. Spania: Revoltă în familia Elenei Răducanu, românca ucisă în Spania când era însărcinată în 6 luni: „Viața unui român valorează mai puțin decât libertatea unui spaniol“, strigă aceștia, după ce partenerul ei, unicul suspect în acest caz, a fost pus în libertate după ce a plătit o cauțiune de 15.000 de euro. Sursa.

 4. Germania: Un român a ajutat echipa națională de robotică a Germaniei să obțină locul trei în lume la Campionatele Mondiale din Dubai. Sursa.

 5. Franța a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească despăgubiri morale în valoare de 5.000 de euro unui condamnat român (traficant de persoane) deoarece l-a extrădat pe inculpat în ciuda condițiilor de detenție necorespunzătoare din România (unde trebuia să își execute pedeapsa). Sursa.

COMUNITĂȚI ISTORICE

Senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte al AUR, a declarat că partidul pe care îl reprezintă se va poziţiona împotriva aderării Serbiei la UE deoarece românilor din Valea Timocului nu li se respectă niciun drept, aceasta în timp ce etnicii sârbi din România se bucură de toate drepturile de care au parte și cetățenii români [1]. Reamintim că în acest areal sunt aproximativ 300.000 de români care nu au o şcoală în limba română, nu au mass-media în limba română şi au mari probleme cu slujirea în bisericile româneşti în limba română [2], sau se confruntă cu dezastre ecologice ca cel din Bor (unde ca urmare a faptului că o firmă chineză extrage cupru și aur, poluarea – cu sulfuri, cu cianuri – a atins cote alarmante. O altă problemă este cea a exproprierilor ilegale pe care le orchestrează aceeași firmă) [3]. Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3.

Micuții din satul Brăila, care aparține de comuna Băcioi din municipiul Chișinău, vor merge la o grădiniță nouă, construită cu bani donați de Guvernul României. Grădinița va avea o capacitate de trei grupe cu peste 70 de copii. Sursa.

INTERNAȚIONAL

 1. Coreea de Nord a testat în largul coastei sale de Est două rachete cu rază scurtă de acțiune drept provocare simbolică față de Statele Unite, în ciuda faptului că a încălcat astfel rezoluțiile ONU. Sursa.

 2. Străinilor și cetățenilor ruși care nu sunt căsătoriți li s-ar putea interzice dreptul de a avea copii cu ajutorul unei mame surogat. Parlamentul rus este foarte aproape să adopte o lege în această privință, argumentând că intervenția statului este necesară pentru a combate traficul de copii. Sursa.

 3. Polonia înăsprește restricțiile și lansează un „apel la responsabilitate” către preoți, limitând serviciile religioase. De asemenea, închide începând de sâmbătă marile centre comerciale, școlile, grădinițele și frizeriile, după ce joi a înregistrat un nou record zilnic al cazurilor de Covid-19 iar sistemul său sanitar a ajuns la limită. Sursa.

 4. Rusia, amenințarea de la Est, este printre principalele subiecte de discuție la reuniunea miniștrilor de Externe ai Alianței Nord-Atlantice. În aceste condiții, Rusia va fi declarată ca principalul inamic posibil al NATO în noua strategie a blocului militar. Sursa.

 5. Președintele Mexicului învinuiește politicile de imigrare ale lui Biden pentru criza de la frontieră. Sursa.

 6. Joe Biden a declarat joi că va împiedica China să depășească Statele Unite în lupta pentru putere atâta timp cât el va fi președinte. Sursa.

 7. Unele instanțe de judecată din SUA încă analizează cazurile de fraudare a alegerilor din 2020, deși anumite narațiuni mediatice declară că aceste procese au fost încheiate. Sursa.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate