duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEClaudiu Târziu (AUR) anunță că autoritățile au cedat: În sfânta noapte a...

Claudiu Târziu (AUR) anunță că autoritățile au cedat: În sfânta noapte a Învierii, vom participa la slujbă în biserică, vom lua lumină / Anunțul Patriarhiei Române

ACTUALIZARE 15:00: Premierul Florin Cîțu a avut miercuri o discuție cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte. În urma discuțiilor, s-a stabilit ca în noaptea de Înviere să fie permisă circulația persoanelor în afara locuinței până la ora 2:00, atât cu ocazia Paștelui catolic, cât și în cazul Paștelui ortodox.

Co-președintele AUR, Claudiu Târziu, a anunțat că autoritățile vor permite desfășurarea slujbei de Înviere și oamenii se vor putea duce la biserică pentru a lua Lumină.

„De Buna Vestire, autoritățile au cedat presiunilor noastre, ale voastre, ale tuturor!
În sfânta noapte a Învierii, vom participa la slujbă în biserică, vom lua lumină și vom mărturisi așa cum se cuvine cea mai importantă sărbătoare creștinească.
Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a anunțat Târziu.

La rândul său, Patriarhia Română a anunțat că a avut loc o întâlnire între reprezentanții cultelor și autoritățile statului și are toate indiciile că sărbătorile pascale se vor desfășura normal.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Întâlnirea de astăzi, 25 martie, organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului pe tema condițiilor în care se vor desfășura anul acesta sărbătorile pascale, a fost una bazată pe un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenții comune în identificarea soluțiilor optime pentru respectarea libertății religioase și, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare.

Toate cultele religioase au făcut propuneri adecvate situației epidemiologice încă delicate prin care trecem, dar și respectării depline a libertății religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioșilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere.

Deschiderea tuturor oficialităților pentru buna, ordonata și în același timp fireasca desfășurare a Slujbei de Înviere, ca și a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măștii, distanțarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcașul de cult de care aparținem etc).

Elementele concrete referitoare la organizarea și desfășurarea Slujbei de Înviere din acest an vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât și de autoritățile de stat după ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu”, a anunțat Patriarhia Română într-un comunicat remis redacției R3media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. 1. așa trebuiau să facă din start. O slujbă in aer liber cu mască nu e mai periculoasă decât ingrămădeala din mall-uri sau decât hippsterimea care stă la terase fără mască. Noi nu vrem să interzicem nimic, dar nici să ni se mai limiteze drepturile constitutionale nu mai vrem.

  2. e bine că s-a obținut această concesie insă trebuie să știm că guvernul și iohannis au cedat DOAR pentru că pana și Angela Merkel a făcut pasul inapoi in germania! S-a transmis de sus concesia, Iohannis fiind un robot german iar Cioloș fiind un mercenar al serviciilor secrete franceze.

  3. părerea mea e că guvernul a decis că mai bine să nu provoace nesupunere civică și pierdere masivă de credit, in schimb insă să poată eventual da vina pe Biserică pentru infectări crescute din pix ulterior sau – mai ales – să tragă mai mult de timp incă și anul ăsta. Deci recomand zero toleranță pentru guvern și de aici incolo

 2. Respect AUR și Dumnezeu să vă binecuvinteze (cât și pe oricine a luptat lupta cea bună) – o spune unul care nu mai crede de mult in politica (aceasta contemporană), dar care are un foarte viu “suflet politic” (vezi Părintele Nicolae Steinhardt).

  Sunt bucuros pentru Înviere, dar în continuare nu sunt bucuros de atitudinea Patriarhiei. Adică: credința și libertatea religioasă si de conștiință sunt ne-negociabile, inalienabile, sunt “drepturi” divine, indiferent de situație sau conjunctură, mai ales sau cu atât mai mult in vremuri rele (razboi, molimă, secetă șamd). Precedentul (Biserica sa fie de acord ÎN MOD OFICIAL inclusiv și cu cea mai mică restricționare în materie de credință – o paradigmă orara în care ai voie să ți-o manifești CULTIC) este nemaiîntâlnit în istorie și foarte periculos (deschide calea abuzurilor și prIgoanei împotriva credincioșilor și slujitorilor).

  Cum am mai spus: Sfintele Taine (indiferent dacă vorbim de Liturghie, Botez, Cununie, Maslu, Spovedanie sau oricare dintre Taine – inclusiv slujbele de înmormântare – scolasticii: mâna pe carte!), privegherile, cât și scurtele agape creștine (inclusiv cele de pomenire sau Sfințire de prin casele oamenilor) – și într-un singur cuvânt, orice întâlniri pe motive religioase, de slujire sau credință (indiferent de confesiune) – nu pot fi îngrădite sub nici un motiv, acestea reprezentând și fiind drepturi etern inalienabile (dar și responsabilități) conferite omului direct de Dumnezeu și se manifesta în dreptul laic ca libertatea exercitării religioase și de conștiință, drept divin – indiferent de situație sau conjunctură – INALIENABIL, și statuat inclusiv de Constituții și dreptul internațional în toate formele și diversitățile sale!

  Chiar și dacă n-ar fi așa, creștinii tot ar trebui să lupte în chip văzut și cu încăpățânare (împotrivire) duhovnicească pentru libertatea și exercitarea credinței dumnezeiești, pentru manifestarea ei neîntreruptă, prin orice mijloace (inclusiv ilegale, dar să fie nepăcătoase), indiferent de consecințe (chiar și ilegalist, pe ascuns sau asumându-și eventualele sancțiuni sau represalii) – dar manifestarea religioasă (adică mărturisirea neîncetată a lui Hristos) să continue cu orice chip, să nu își oprească sub nici o formă lucrarea în lume – aceasta e chemarea noastră, dragi fii ai Bisericii lui Hristos. Împotriva acestei lucrări nu există lege și ea nu poate fi sub nici un chip oprită sau îngrădită, de absolut nimeni (cu atât mai puțin de “stat”). Dar deocamdată, însăși legea lumească e de partea noastră. Încă suntem liberi! Și totuși noi alegem… altceva…

  Mă bucur de veste, dar nu pot accepta sintagma “până la ora 2:00” exercitarea dreptului – sau mai degrabă chemării – mele relugioase. Acesta sintagma intervine in cult – lucru interzis inclusiv de legea civilă sau penală – prin aceea că se cere ajustări cultice pentru a corespunde unui interval oral impus de stat. Acest interval (imixtiune in cult) este extrem de grav, nu este permis și sunt multi în istoria Bisericii care și-au dat viață pentru mult mai putin. Accept orice bir și orice lege, inclusiv sclavie, dar nu te baga în credință mea și în exercitarea și modul ei de exercitare – asta nu e nici a ta, nici măcar a mea: e a lui Dumnezeu!

  Creștinii (în marea noastră majoritate) – din păcate – nu-și (mai) cunosc Dumnezeul și credința (parafrazare: “Oare când voi veni voi mai găsi credinţă pe pământ?” – Luca 18, 8), cedându-i mai mult decât oricând în istorie cezarului, cu seninătate, nu de puține ori in numele “păcii”, “smereniei”, “grijei pentru aproapele” (toate strâmbate și false – marea apostazie) cele de necedat, cele ce sunt  EXCLUSIV ale lui Hristos! Noi să nu (mai) facem așa! Să nu ne injugăm la jug străin… Doamne ajută-ne!

  Și mie mi-e frică de lungimea și îngustimea drumului, de ispita compromisului și lepădării – sunt terifiat – dar adevărul trebuie mărturisit! “Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu” (Luca 18,27) și “oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri”! (Matei 10, 32)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE