Marele artist, Victor Socaciu, a trecut la cele veșnice în a treia zi de Crăciun. Urma să împlinească 69 de ani pe 14 ianuarie.
Anunțul decesului a fost făcut de către fosta sa soție, Marina Almășan. Victor Socaciu, muzician, compozitor, realizator şi producător de emisiuni de televiziune, unul dintre cei mai apreciaţi folkişti români, s-a născut la 14 ianuarie 1953, la Brașov.
Victor Socaciu a fost producător, de-a lungul timpului, al unor festivaluri de gen precum Festivalul Naţional – Concurs de muzică folk ”Om bun” (din 1991), Festivalul Naţional – Concurs ”Cântecul de dragoste” (în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Televiziunea Română şi Radio România Actualităţi), Festivalul ”Country music”, al altor numeroase evenimente cultural-artistice, precum şi iniţiator şi producător al proiectului „Romanian Golden Art”, în colaborare cu MAE, destinat mediilor artistice din Comunitatea Europeană.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
A început să cânte cu grupul Zodiac, când se afla încă în şcoală. Primul concert susţinut cu trupa a avut loc în 1970. A urmat cursuri de chitară clasică la Şcoala populară de artă, iar în 1978, a absolvit Facultatea de Electromecanică.
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
În 1974, a debutat în Cenaclul Flacăra, iar anul următor, la radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, apoi, în 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit în 1981 – „Roata”. Acestuia i-au urmat 12 albume şi compilaţii.
A compus muzică pentru spectacole de teatru, la Braşov şi Târgu Mureş, iar din 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun”. A participat în mai multe rânduri la festivalul de la Mamaia şi a susţinut turnee în URSS, China, Germania, dar şi SUA şi Anglia.
În perioada 1997 – 1999, a realizat şi produs emisiuni la TVR şi Naţional TV. A fost deputat în Parlamentul României, în legislatura 2008 – 2012, ales pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator.
Premiul de onoare pentru întreaga activitate în slujba cântecului românesc oferit de Ministerul Culturii i-a revenit în 2002. Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Victor Socaciu, pe 10 decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, „pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”.
La finalul lunii martie, el a participat la festivalul „Om Bun”, a cărui a 30-a ediţie a avut loc, în mare parte, online.
Bunul său prieten, Dan Puric, s-a declarat îndurerat de pierderea suferită. Într-o intervenție la Antena 3, regizorul a spus că Victor Socaciu a fost o mare conștiință și un mare român.
„A plecat de la noi un mare român. Victor era un mare român, o mare conștiință, un mare artist.
Suferea enorm pentru ceea ce se întâmplă cu această țară. Victor Socaciu, pe 300 de euro, ținea la demnitatea poporului român, în timp ce Ministerul Culturii aloca sute de mii de euro pe spectacole cu transexuali și transgenderi, iar Guvernul aplauda pentru că este o artă europeană. Victor Socaciu a fost mai european decât mulți alții, pentru că și-a iubit România.
Victor și-a dus cu demnitate onoarea de a fi român. Lasă un gol imens”, a spus Dan Puric.