marți, martie 18, 2025
ACTUALITATEKuleba s-a făcut că plouă când Aurescu i-a spus să renunțe la...

Kuleba s-a făcut că plouă când Aurescu i-a spus să renunțe la „limba moldovenească“ în Ucraina. De cealaltă parte, Szijjarto a susținut tranșant că „până când Kievul nu va restitui drepturile etnicilor maghiari“, Ungaria nu va permite convocarea Comisiei NATO-Ucraina

Având în vedere că „limba moldovenească“ reprezintă o problemă atât peste Prut, în Republica Moldova, cât și în Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe de la București a cerut încă o dată Kievului să recunoască inexistența „limbii moldovenești“, potrivit unui comunicat de presă al MAE în urma unei întâlniri avute de Bogdan Aurescu și Dmitri Kuleba.

„Miniștrii au discutat despre situația infrastructurii critice din Ucraina, in special în energie, cu consecințe grave, de amploare, pe care le resimte populația civilă. La fel de important, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit și solicitările repetate din partea română către partea ucraineană de a recunoaște absența a așa-numitei ‘limbi moldovenești’“, se spune în mesaj.

Ucraina consideră că românii din Ucraina ar vorbi așa-zisa limba moldovenească, inventată de Stalin.

Conform Flux24, ministrul de externe ucrainean nu a reacționat la solicitarea omologului său român.

De cealaltă parte, autoritățile din Ungaria, prin vocea lui Peter Szijjarto, ministrul de externe de la Budapesta, prezent fiind la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la București, a spus că nu vor permite convocarea Comisiei NATO-Ucraina până când autoritățile de la Kiev nu vor restabili drepturile etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatia.

„Am clarificat cu mulți ani în urmă că până când Ucraina nu va restitui drepturile etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatia, nu vom contribui la convenția unei astfel de comisii”, a spus Szijjarto într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. El a subliniat că, de când a început conflictul ucrainean, Ungaria nu a ridicat această întrebare și nici nu intenționează să o facă.

„Să sperăm că pacea va veni cât mai curând posibil și atunci vom putea reveni la această întrebare”, a spus ministrul.

Ungaria blochează activitatea Comisiei NATO-Ucraina la nivel ministerial din 2017. Aceasta a protestat împotriva legii educației adoptată de autoritățile de la Kiev, care a încălcat drepturile minorităților etnice, în special ale diasporei maghiare dar și ale românilor. De atunci, ședințele Comisiei NATO-Ucraina au loc doar la nivel de reprezentanți permanenți, mai precizează Flux24.

Reamintim că, în urmă cu 2 zile, președintele Klaus Iohannis a ignorat și împlinirea a 104 ani de la Unirea Bucovinei cu România. Președintele nu a transmis public niciun amărât de mesaj, deși românii din nordul Bucovinei trec prin momente grele.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE