miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATESuedia şi Italia și-au anunțat oficial susținerea pentru Mark Rutte ca viitor...

Suedia şi Italia și-au anunțat oficial susținerea pentru Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO

Premierul olandez Mark Rutte va fi susținut ca viitor secretar general al NATO de către statele Suedia și Italia, anunță joi agenţiile internaţionale de presă, conform Televiziunii Române.

Anunțul vine după ce Statele Unite ale Americii, Estonia și Lituania și-au declarat, de asemenea, sprijinul pentru candidatura lui Mark Rutte pentru postul de Secretar General al NATO.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a justificat decizia guvernului de la Stockholm, declarând că Rutte „este un lider înţelept cu o experienţă solidă”. Într-un comunicat preluat de Reuters, el a adăugat că, „în vremuri caracterizate de incertitudini sporite şi de o situaţie în degradare a politicii de securitate, este nevoie de o NATO solidă, care prin descurajare şi apărare să contribuie la securitatea tuturor aliaţilor şi la promovarea păcii şi a libertăţii”.

În acelaşi sens s-a pronunţat şi ministrul de externe italian Antonio Tajani, citat de ANSA: „Am discutat ieri despre viitorul secretar general şi ne-am reafirmat poziţia, care este în favoarea prim-ministrului olandez Mark Rutte”, a spus el cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de externe din NATO.

Şeful diplomaţiei Italiei a arătat că „există o largă majoritate” în favoarea lui Rutte, dar „va trebui să aşteptăm răspunsurile Turciei, României şi Ungariei, care susţin candidatura preşedintelui român Klaus Iohannis„. „Dar sper că putem ajunge la un acord”, a adăugat el.

Mark Rutte are de asemenea sprijinul Marii Britanii şi Germaniei, dar nu și al țărilor din Est. România, Polonia și Ungaria par să se încoloneze în spatele lui Klaus Iohannis.

Iohannis și-a anunțat candidatura oficială pentru funcția de Secretar General al NATO.

Actualul secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, îşi va încheia mandatul în octombrie 2024, după ce i-a fost deja prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE