Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat oficial marţi că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, susținând că “este momentul ca ţara noastră să îşi asume o şi mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice”.
“Îmi asum această candidatură în numele României”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a vorbit despre o nouă perspectivă a Alianţei şi de importanţa Europei de Est în realizarea acesteia.
“Avem o înţelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastră, asupra actualei situaţii de securitate, situaţie dezechilibrată de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Totodată, cred că NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Europa de Est are o contribuţie valoroasă în discuţiile şi deciziile adoptate în cadrul NATO”, a declarat preşedintele Iohannis.
Anunţul preşedintelui Iohannis vine în anul în care ţara noastră celebrează 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord.
Şeful statului a spus că această candidatură, pe care şi-o asumă “cu toată responsabilitatea”, este o decizie care are la bază “performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră” şi angajamentul său “ferm” faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.
Klaus Iohannis a ținut să precizeze că, în prezent, România este unul dintre statele aliate care alocă 2,5% din PIB pentru Apărare.
“În tot acest context complicat, țara noastră a dovedit că este un pilon de stabilitate și de securitate în regiune. Ca prioritate majoră, de la începutul primului meu mandat ca Președinte al României, am inițiat și negociat cu toate partidele parlamentare un Pact național care a prevăzut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, iar acum am ajuns la alocarea a 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă resurse semnificative pentru dezvoltarea capacităților și a capabilităților noastre militare”, a mai spus Președintele.
NATO nu numeste in funcţia de secretar general un hot de case.
nu isi asuma el, ci leadershipul real al nato il pune acolo papitoi executant ca sa manevreze mai usor romania pentru a intra in razboi. Dar nu cred sa aiba prea mari sanse, imaginea lui e sifonata in tara