ACTUALITATESUA | O revistă de satiră a anticipat acum 10 ani felul...

SUA | O revistă de satiră a anticipat acum 10 ani felul cum va arăta retragerea militară din Afganistan: Au tăiat curentul noaptea și-au plecat

Revista americană de satiră, The Onion, a anticipat acum 10 ani cum se vor retrage trupele SUA din Afganistan.

Titrând „SUA se strecoară afară din Afganistan în mijlocul nopții”, revista The Onion pare că a prevăzut titlul unui articol de pe 6 iulie din Associated Press(AP) : „SUA părăsesc bază afgană în timpul nopții, nu-l anunță pe noul comandant”.

Este vorba despre modul în care s-au retras trupele americane din baza Bagram, oprind curentul electric și plecând fără să-l anunțe pe noul comandat afgan la bazei, scrie AP.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Oficialii afgani nu au fost informați decât la două ore după incident, relevă sursa citată.

Armata afgană a apărut la baza Bagram luni, oferind o rară privire în interiorul a ceea ce fusese epicentrul războiului american pentru a-i înlătura pe talibani și a-i vâna pe autorii al-Qaida ai atacurilor din 11 septembrie asupra Americii.

SUA au anunțat vineri că au eliberat complet cel mai mare aerodrom din țară înainte de o retragere finală, potrivit Pentagonului, care va fi finalizată până la sfârșitul lunii august.

„Am (auzit) unele zvonuri că americanii au părăsit Bagram … și, în cele din urmă, până la ora șapte dimineața, am înțeles că s-a confirmat că au părăsit deja Bagram”, a spus generalul maior  Asadullah Kohistani, noul comandant al bazei Bagram.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Purtătorul de cuvânt al armatei americane, colonelul Sonny Leggett, a evitat să răspundă plângerilor specifice ale multor soldați afgani care au moștenit aerodromul abandonat.

Leggett s-a mărginit să facă referire la o declarație din trecut în care se spunea că SUA și-au coordonat plecările cu liderii din Afganistan.

Înainte ca armata afgană să poată prelua controlul aerodromului, aflat la aproximativ o oră de mers cu mașina de capitala afgană Kabul, baza a fost invadată de o mică armată de hoți, care au jefuit cazarmă după cazarmă și au scotocit prin corturi uriașe de depozitare înainte de a fi evacuate, potrivit oficialilor militari afgani. .

„La început ne-am gândit că poate sunt talibani”, a spus Abdul Raouf, un soldat de 10 ani. El a spus că SUA au sunat de la aeroportul din Kabul și au spus „suntem aici la aeroportul din Kabul”.

Kohistani a insistat că Forța Afgană de Securitate și Apărare Națională ar putea rezista la baza puternic fortificată, în ciuda unui șir de victorii talibane pe câmpul de luptă. Aerodromul include, de asemenea, o închisoare cu aproximativ 5.000 de prizonieri, mulți dintre ei presupuși talibani.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Cea mai recentă creștere a talibanilor vine în momentul în care ultimele forțe americane și NATO se retrag din țară. Începând cu săptămâna trecută, majoritatea soldaților NATO plecaseră deja. Este posibil ca ultimii soldați americani să rămână până la finalizarea unui acord pentru protejarea Aeroportului Internațional Kabul Hamid Karzai, care se așteaptă să fie realizat de Turcia.

Între timp, în nordul Afganistanului, district după district cade în mâinile talibanilor. Doar în ultimele două zile, sute de soldați afgani au fugit peste graniță în Tadjikistan, mai degrabă decât să lupte împotriva insurgenților.

„În luptă se face uneori un pas înainte și unii înapoi”, a spus Kohistani.

Kohistani a declarat că armata afgană își schimbă strategia pentru a se concentra asupra districtelor strategice. El a insistat că le vor relua în zilele următoare fără să spună cum se va realiza acest lucru, menționează AP.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...