ACTUALITATERomânia este obligată de Bruxelles să scadă consumul de energie cu 5%,...

România este obligată de Bruxelles să scadă consumul de energie cu 5%, deși are cel mai redus consum din Europa. Ministrul Virgil Popescu spune, totuși, că „a obținut flexibilități suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național“

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a participat la Reuniunea Extraordinară a Consiliului Transporturilor Telecomunicațiilor și Energiei ce a  ajuns vineri la un acord politic privind măsurile de urgență ce vizează prețurile ridicate la energie, acord care îi obligă pe români să consume cu 5% mai puțin în orele de vârf, informează Antena3.ro.

„Acest nou set de măsuri completează cadrul existent la nivelul UE dezvoltat cu sprijinul statelor membre pentru a asigura reziliența și solidaritatea europeană în contextul crizei energetice determinate de războiul din Ucraina. Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 și utilizarea acestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf”, precizează ministrul.

România a susținut în ambele situații ca reducerea să fie voluntară, însă în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria au sprijinit propunerea.

Ministrul energiei susține că totuși a obținut flexibilități suplimentare în ceea ce privește identificarea orelor de vârf și nu doar atat.

„În schimb, am obținut flexibilități suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național. Statele membre vor putea, de asemenea, interveni în stabilirea unor prețuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici și IMM-uri și alte categorii de consumatori.

În cadrul negocierilor, România a obținut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), într-o abordare echitabilă pot fi menținute.

România a promovat măsuri suplimentare de protejare a consumatorilor energo-intensivi, fiind importantă menținerea competitivității industriei europene și păstrarea locurilor de muncă.

Cu privire la piața gazelor naturale, am reiterat în cadrul dezbaterilor urgența implementării unui plafon la tranzacțiile cu gaze naturale pe piața angro europeană. Demersul este susținut de majoritatea statelor membre și vizează un tarif plafonat pentru importurile de gaze naturale indiferent de proveniență și pentru tranzacțiile interne, cu asigurarea securității în aprovizionare.

De asemenea, România susține în continuarea activarea de urgență, înainte de iarna aceasta, a Platformei Energetice Europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuție echitabilă a volumelor suplimentare de gaze și LNG atrase către UE”, a adăugat Virgil Popescu.

Un obiectiv foarte important, pe care România urmărește să-l atingă, este decuplarea prețului energiei electrice de cel la gazului natural, iar pentru a se putea realiza reformarea pieței de energie, România solicită Comisiei Europene propuneri concrete în acest sens.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Iulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisipIulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisip
    Eșecul României în relația cu UE trebuie decontat de SRI și SIE, instituții care dirijează toată politica internă (probabil toate partidele parlamentare și multe extraparlamentare), externă, presa, și patronează dezastrul… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Prosti nu sunt aia de la UE (aia sunt doar lichele). Prosti suntem noi daca ii ascultam !
    O sa ne “oblige” asa cum ne-au “obligat” cu vagginurile si mastile ! :-)))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate