Camera Deputaților a adoptat miercuri, decizional, proiectul de lege inițiat de Partidul Social Democrat prin care este instituită pe 10 mai, anual, „Ziua Românității Balcanice”, potrivit news.ro.
„Se instituie Ziua Românității Balcanice, care se sărbătorește în data de 10 mai a fiecărui an.
Ziua Românității Balcanice poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale și de celelalte instituții ale statului, de către societatea civilă și persoane fizice și juridice de drept public ori privat, precum și de către reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea și/ sau participarea, în țară sau peste hotare, la programe și manifestări sociale, educative, cultural artistice, științifice etc. dedicate acestei sărbători.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale interesate, pot sprijini material și logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor, cu prioritate, emisiuni culturale și informative ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători în țară și peste hotare.”, prevede proiectul de lege.
Ziua aleasă reprezintă ziua întregii românități balcanice (macedo-române și megleno-române), consemnată la data de 10 mai 1905, prin Iradeaua Sultanului Abdul Hamid al II-lea. Textul integral în limba română al documentului ce era publicat atunci în ziarul Lumina („revista populară a românilor din Imperiul Otoman”) poate fi citit mai jos:
„Maestatea Sa Imperială Sultanul, care în sentimentele Sale de înaltă justiție și îngrijire părintească pentru popoarele sale, Își întinde binefacerile și favorurile Sale asupra tuturor supușilor Sěi credincioși, fără deosebire de rasă nici de religiune, luând în considerațiune suplicele supuse, în timpul din urmă, la picioarele Tronului Imperial de către supușii Sěi Valahi, a bine-voit să ordone ca, în virtutea drepturilor civile, de cari dânșii se bucură cu același titlu ca și ceilalți supuși nemusulmani, comunitățile lor să desemneze pe Muhtari conform cu regulamentele în vigoare; ca, după cum se practică pentru celelalte comunități, membrii Valahi să fie de o potrivă admiși, după regulă, în consiliile administrative, și ca înlesniri să fie acordate de către autoritățile Imperiale profesorilor numiți de către zisele comunități pentru inspectarea școalelor lor și îndeplinirea formalităților edictate de legile Imperiului pentru deschiderea nouilor stabilimente școlare.
Această ordonanță Imperială a fost comunicată Departamentelor Imperiale respective pentru respectarea ei. Abdul Hamid II, 9/ 22 Mai 1905, Istanbul.”