ȘTIRIProf. Dan Dungaciu despre criza din Ucraina VIDEO: O invazie ar fi...

Prof. Dan Dungaciu despre criza din Ucraina VIDEO: O invazie ar fi sfârșitul lui Vladimir Putin. Nimeni nu vrea o invazie, toată lumea joacă un joc al aparențelor

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, a spus joi seară că Rusia nu va ataca Ucraina, pentru că ar însemna sfârșitul politic al lui Vladimir Putin, informează Pro TV.

În opinia profesorului Dan Dungaciu, cel mai probabil se va ajunge la federalizarea Ucrainei, o soluție dorită atât de est cât și de vest, dar mai puțin de către regimul Zelenski de la Kiev.

Toată discuția despre invazie este „un joc al aparențelor”, susține sociologul.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Atâta timp cât nu vor câștiga ceva pe teren, rușii nu se vor retrage. Aparent, zilele trecute, se pare că au câștigat. Ucraina a dat semnale că va accepta o reglementare a conflictului din Donbas în termenii înțelegerii de la Minsk, adică o federalizare, care ar însemna că Ucraina nu intră în NATO, în UE.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media

O soluție acceptabilă pentru americani, pentru francezi, pentru germani și pentru ruși.

Rusia nu vrea să facă o invazie, vrea doar presiune la negocieri. Americanii nu vor ca Rusia să facă o invazie. Nici europenii nu vor. Toată lumea joacă un joc al aparențelor.

Rușii nu vor ca Ucraina să intre în NATO, NATO să nu intre în Ucraina și trei, NATO să-și retragă infrastructura până la nivelul din 1997.

Ucraina se federalizează, asta e soluția pe care o vor toți. Federalizarea o dorește toată lumea. Problema domnului Zelenski este că este într-o postură complicată: poți să fii cu americanii împotriva rușilor, cu rușii împotriva americanilor, dar să fii împotriva rușilor și a americanilor în același timp este o postură cel puțin ingrată.

Rușii i-au anunțat pe ucraineni că dacă intră cu trupe regulate în Donbass, vor intra și ei cu trupe regulate în Ucraina și Ucraina își va pierde statalitatea. Este un focar de conflict în Donbass..

Zelenski nu va face război, dar nu are o soluție. Sentimentul meu este că Ucraina este într-o stare de nervozitate.

Trebuie să ne așteptăm ca toată lumea să spună că invazia este „iminentă”, pentru a-l forța pe Zelenski să facă ceva”, a spus Dungaciu la Pro TV.

Nicolae Ceaușescu, singurul care a luptat împotriva vestului și a estului în același timp

Un obiectiv al Americii este să nu împingă Rusia în brațele Chinei, susține sociologul. El mai afirmă că relațiile dintre popoarele rus și ucrainean fac imposibilă „promovarea” unui război de liderii celor două țări.

„A doua armă de presiune pe care o are Rusia în relația cu Occidentul este o relație militară mai apropiată cu China, care ar îngreuna mult sarcina americanilor, care vor să seteze chestiunea Mării Negre într-un fel sau altul, în așa fel încât să se ocupa de China și pe Pacific, fără să plece de-aici. Una dintre mizele Americii este să nu împingă Rusia în brațele Chinei.

Contrar a ceea ce se crede, 85% dintre ruși spun că au o părere foarte bună despre ucrainienii care trăiesc în Ucraina, 65% dintre ucrainienii din Ucraina spun că au o părere foarte bună despre ruși, jumătate dintre ucraineni nu vor frontieră și nici viză cu Federația Rusă. Ce înseamă asta? Este imposibil și pentru Putin și pentru Zelenski să vândă un război cetățenilor. Nimeni nu i-ar mai urma. Nu suntem în situația Crimeei. Suntem acum în situația unui război fratricid, așa spune Putin. Populațiile nu vor accepta acest război și ar fi nebunie întreagă.

Rușilor nu este chiar atât de rău pe cât ar putea să le fie. Le este mult mai bine decât ucrainienilor în acest moment. Iar faptul că Putin le va spune: începem un război împotriva Ucrainei ar fi poate și sfârșitul lui Vladimir Putin au sfârșitul mandatului său politic. Pentru el este un risc enorm. Acest război va pune presiune pe clasa politică din Rusia, inclusiv pe Putin și el știe asta. Dar inclusiv va schimba establishmentul de putere de la Washington, pentru că o invazie a Rusiei în Ucraina care nu poate fi oprită de un președinte american, înseamnă că acel președinte american nu ne poate apăra nici de Xi Jinping.

Se vor pierde supremațiile în SUA și în Federația Rusă. Toți știu aceste lucruri, toți știu că această invazie trebuie oprită. Mai este acest „ciot”, vorba poetului, Ucraina sau domnul Zelenski, care devine, nu-i așa, foarte virulent. Dar eu cred că este o chestiune de timp și în câteva zile lucrurile se vor calma. Nu poți să lupți și cu Estul și cu Vestul în același timp. A fost unul singur care a încercat asta: Nicolae Ceaușescu și n-a sfârșit bine”, a concluzionat Dan Dungaciu.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Kiev a fost și este încă inima Rusiei, deaceea poporul atât din făcătura ucraineană, cât și din restul Rusiei nu vor accepta un război fratricid. Ăsta este adevarul !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate