ȘTIRIScriitorul Alvaro Vargas Llosa: Ideologia așa-numită cancel culture nu este doar o...

Scriitorul Alvaro Vargas Llosa: Ideologia așa-numită cancel culture nu este doar o modă printre tinerii dezorientați, ci o amenințare la adresa democrațiilor liberale

Așa-numita „cancel culture” este o nouă ideologie, care reprezintă mai mult decât perversiune universitară și pasageră sau o modă printre tinerii dezorientați, ci o nouă ideologie care amenință democrațiile liberale”, explică într-un editorial pentru publicația ABC Alvaro Vargas Llosa, fiul scriitorului Mario Vargas Llosa, scrie Cotidianul.

Potrivit acestuia, cancel culture a adoptat și alte nume: politică identitară, teoria critică a rasei sau, în jargonul afro, cultura woke, ceea ce înseamnă să rămâi „treaz”, vigilent în fața opresiunii rasiale.

Opresorii sunt cu toții bărbați albi, însă văzuți nu ca indivizi, nici măcar ca grup, ci ca sistem. Ce fel de sistem? Sistemul democrațiilor liberale, desigur, explică Alvaro Vargas Llosa. Cel mai grotesc, subliniază acesta, este că această ofensivă antidemocratică nu s-a născut în China sau Rusia.

„Cancel culture a adoptat și alte nume: politică identitară, teoria critică a rasei sau, în jargonul afro, cultura woke, ceea ce înseamnă să rămâi ”treaz”, vigilent în fața opresiunii rasiale. Totul se reduce la un lucru. Cei care profesează această ideologie împart lumea între oprimați și opresori, pentru că relațiile între oameni ar fi bazate pe relația de putere, văzută ca un joc de sumă nulă: nu pot să progresez, să câștig ceva influență sau să am succes (prin urmare, putere) prin meritele mele; pot doar să fac asta în dauna altora.

Această teorie este îmbrăcată într-un jargon universitar indigest care folosește cuvântul „intersecționalitate”. Este un cuvânt vag care ar trebui să acopere o întreagă teorie, pentru a demonstra cum anumite aspecte ale identității, precum rasa și genul, implică privilegii și discriminare. Opresorii sunt cu toții bărbați albi, însă văzuți nu ca indivizi, nici măcar ca grup, ci ca sistem. Ce fel de sistem? Sistemul democrațiilor liberale, desigur. Potrivit acestei ideologii, Statele Unite, Europa și alte democrații nu sunt locuri în care se manifestă rasismul, ci sunt construcții pe de-a-ntregul rasiste și exploatatoare, un set de instituții care sunt putrede de la rădăcină. Ele nu pot fi schimbate sau îmbunătățite: ele trebuie distruse. Cel mai grotesc este că această ofensivă antidemocratică nu s-a născut în China sau Rusia.

Cancel culture este ostilă valorilor culturii liberale, pornind de la prezumția de nevinovăție, statul de drept, libertatea de expresie și experimentare, diversitatea opiniilor. Cancel culture este de acord doar cu pedepsele inchizitoriale.

Ayaan mi-a atras atenția la o carte – Fragilitatea Albă – care are succes în Statele Unite și care, pe lângă că susține toate absurditățile acestea, swpune că, dacă cineva refuză să accepte că este rasist, atunci el este dovada vie a faptului că este parte din rasismul ”sistemic”. De aceea vedem în fiecare zi oameni dați afara de la slujbele lor, presă cenzurată, hărțuiri la televiziune sau atacuri. Iar restul au încetat să-și mai exprime opiniile de teama consecințelor.

Pentru cancel culture , identitatea nu este individuală, multiplă și în schimbare. Nu, identitatea este compusă din elemente constante (culoarea pielii, orientarea sexuală). Redusă la aceste criterii simpliste, identitatea îl plasează pe individ într-unul din aceste grupuri în care ideologii împart societatea. Pentru a impune această aberație intelectuală, căutarea adevărului și metoda științifică trebuie abolite, iar adevărul este înlocuit cu o poveste (”narațiunea”).

Dacă acceptăm premisele fundamentale ale sistemului liberal (libertatea individului și libertatea de expresie), atunci va fi imposibil ca această nouă cultură să prospere, pentru că esența ei este să înlocuiască adevărul cu o poveste inventată. Bine ați venit în delirantul secol XXI”, spune Alvaro Vargas Llosa.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...