ȘTIRIStarețul Schitului Măgureanu a criticat dur măsurile autorităților la Trinitas TV: Logica...

Starețul Schitului Măgureanu a criticat dur măsurile autorităților la Trinitas TV: Logica e drăcească. S-a întrecut măsura, autoritățile nu mai cred în Dumnezeu și văd microbi răspândiți prin trupul sfântului

Arhimandritul Antim David, starețul Schitului Măgureanu din Capitală, a criticat măsurile luate de autorități împotriva pelerinajelor din aceste zile, respectiv cel de la Iași cu ocazia Sfintei Parascheva și cel de la București de Sfântul Dimitrie cel Nou.

Într-o emisiune difuzată la Radio Trinitas, starețul a spus că autoritățile au aplicat o „logică drăcească” în ceea ce privește pelerinajele religioase.

„Legat de atitudinea autorităților, eu nu sunt atât de binevoitor așa cum este domnul Bănescu, are toate motivele. Eu, din punctul acesta de vedere, aș vrea să scot în evidență că și la pelerinajul acesta de la București, cât și cel de la Iași, s-a întrecut măsura.

S-a întrecut măsura în sensul în care – înțeleg până într-un punct că trăim într-o societate secularizată -, dar fac un exercițiu să înțeleg. Sunt două păreri discordante: e vorba de părerea creștinilor ortodocși, care vin zilele acestea sau în orice zi de pelerinaj și știu că nu se îmbolnăvesc. Ba din contră, vin să se tămăduiască de bolile sufletești și trupești. Sau o părere mai atee a autorităților laice, care nu mai cred în Dumnezeu și văd răspândiți microbi prin trupul Sfântului.

Nu cred nimic în harul lucrător al Duhului Sfânt prin sfintele moaște. Și de-aici toată grija aceasta, supărătoare. Supărătoare de-a dreptul.

În momentele de grea cumpănă prin care a trecut orașul acesta în ultimele sute de ani, tocmai intervenția sa miraculoasă a făcut ca poporul să arate o evlavie și mai mare față de cel care i-a scos din multe rele. Dacă ne gândim doar la epidemia de ciumă din vremea lui Caragea […] Omul de rând înțelege toate acestea și înțelege că vine să se vindece și că sfântul nu poate să împrăștie microbul și de-aici măsurile exagerate.

Poate e vina noastră, a autorităților bisericești că le-am dat prea mult loc să se bage în sufletul nostru. Dacă credem cu-adevărat că sfântul este cel care ne vindecă, unde mai încap microbii? Ar fi trebuit ca în aceste vremuri autoritățile să lase pe fiecare credincios în parte și să vină și să închine liber și nestingherit la sfintele moaște.

Logica aceasta, pe care eu o văd drăcească, iertați duritatea termenului: atâta vreme cât crezi că vii până la sfântul Dimitrie și te îmbolnăvești și apoi te duci acasă într-un autocar ticsit sau mai puțin ticsit și iar te îmbolnăvești, nu face bine nimănui”, a spus el la Radio Trinitas și la Trinitas TV.

Părintele Antim a mai spus că autoritățile trebuie să înțeleagă că un pelerinaj nu poate fi îngrădit și trebuie să-i lase pe oameni să se manifeste în credința lor.

„Oarecum înțelegem până într-un punct, dar trebuie ne convingem pe noi și să întărim credința în ceilalți și să determinăm autoritățile să înțeleagă odată pentru totdeauna că un pelerinaj nu poate fi îngrădit: tocmai aici este secretul. Oamenii aceștia vin să se tămăduiască, aceasta este credința lor și dacă credința este vie și lucrătoare nu ai cum s-o îngrădești cu măsuri laice.

Dacă credem cu-adevărat și spunem că suntem credincioși și multe dintre persoanele care reprezintă autoritatea, puterea laică trebuie să aibă bunul simț să se oprească unde trebuie. Și acolo trebuie să-i lase pe oameni să se manifeste liniștiți în credința lor, chiar dacă autoritățile au credință mai puțină sau chiar deloc”, a adăugat starețul.

Reamintim că atât pelerinajul de Sf. Parascheva de la Iași și cel de Sf. Dumitru de la București au fost interzise pentru cetățenii din alte orașe.

La București, racla sfintelor moaște a fost acoperită de sticlă, ce este dezinfectată după fiecare credincios. Lista restricțiilor a fost mult mai lungă.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...