luni, decembrie 4, 2023
ACTUALITATEFinalul domniei lui Netanyahu. Naționalistul Naftali Bennett e noul premier al Israelului...

Finalul domniei lui Netanyahu. Naționalistul Naftali Bennett e noul premier al Israelului și va conduce Guvernul împreună cu Yair Lapid

La începutul lunii iunie, liderul opoziției din Israel, Yair Lapid, s-a apropiat de debarcarea prim-ministrului Benjamin Netanyahu și de formarea unui nou guvern după ce a fost de acord cu condițiile puse de mai multe partide, inclusiv unul condus de ministrul apărării, Benny Gantz, transmite Reuters citată de Agerpres.

Parlamentul Israelului a aprobat, duminică seară, învestirea noului Guvern, care va fi condus prin rotație, de Naftali Bennett şi Yair Lapid, punând capăt celor 12 ani în care Benjamin Netanyahu a fost permanent prim-ministru.

Noul Cabinet guvernamental a primit 60 de voturi pentru și 59 împotrivă. Un deputat din cadrul Listei Arabe Unite (Ra’am) s-a abținut de la vot.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Imediat după vot, Benjamin Netanyahu, care a fost prim-ministru în ultimii 12 ani, a dat mâna cu Naftali Bennett, noul premier.

Conform acordului coaliției guvernamentale din Israel, Naftali Bennett, liderul alianței Yamina (dreapta), va fi prim-ministru al Israelului prin rotație cu Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid. În prima etapă, de acum până în septembrie 2023, prim-ministru va fi Naftali Bennett, iar Yair Lapid va prelua funcția de premier în a doua jumătate a legislaturii, până în noiembrie 2025.

 Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Sunt aici pentru a munci în sprijinul israelienilor. Haosul trebuie să se încheie”, a afirmat Naftali Bennett, citat de cotidianul The Times of Israel. Naftali Bennet i-a mulțumit lui Benjamin Netanyahu pentru devotamentul arătat pentru Israel.

În afară de formaţiunile Yesh Atid (liberală), Yamina (dreapta) și Lista Arabă Unită (Ra’am), la coaliția guvernamentală participă alianța Albastru & Alb (centru), Partidul Muncii (centru-stânga), Yisrael Beytenu (dreapta), Noua Speranță (centru-dreapta) și Meretz (centru-stânga).

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud (dreapta), a criticat vehement noua coaliție guvernamentală.

„Nu veţi putea reduce la tăcere alegătorii Likud, membrii mișcărilor Haredi și pe cei de dreapta. Și nu mă veți putea reduce la tăcere pe mine”, a declarat Benjamin Netanyahu, avertizând că va ajunge din nou la putere în curând.

„Publicul nu va uita această fraudă uriașă, cea mai mare fraudă din istoria Israelului”, a adăugat Netanyahu, acuzându-l pe Naftali Bennett că exclusese o alianță cu Yair Lapid înaintea ultimului scrutin parlamentar.

„Eu mă aflu aici în numele milionului de israelieni care au votat cu Likud sub conducerea mea şi a altui milion de israelieni care au votat cu partide de dreapta ştiind că se vor alătura unui guvern condus de mine”, a precizat Benjamin Netanyahu, subliniind că va continua să fie în slujba cetățenilor israelieni.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Benjamin Netanyahu a generat controverse politice în Israel, în contextul în care este judecat pentru presupuse acte de corupție. Partidul condus de Benjamin Netanyahu, Likud (dreapta), s-a clasat pe primul loc în cel mai recent scrutin legislativ din Israel, însă fără a avea majoritate parlamentară. Benjamin Netanyahu a deținut funcția de premier al Israelului din 2009, dar, anterior, a mai fost prim-ministru în perioada 1996-1999, potrivit Aleph News.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate