Senatorul (AUR) Sorin Lavric continuă seria evocărilor personalităților care s-au opus comunismului.
După Toma Arnăuțoiu, Mircea Vulcănescu sau Valeriu Gafencu, acum a venit rândul lui Gogu Puiu, cunoscut erou al rezistenței armate anti-comuniste.
„Dintre figurile legendare din rezistența armată din Dobrogea, figura lui Gogu Puiu e cu neputință de ocolit. S-a născut în 1919 în Grecia, de unde, din cauza persecuțiilor la care grecii îi supuneau pe macedoneni, a venit în 1926 în Cadrilaterul aflat atunci între granițele României.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Abdicarea Regelui și întronarea dictaturii comuniste i-a insuflat idealul luptei împotriva cotropitorilor bolșevici. Prin Gogu Puiu, bravul neam al macedonenilor și-a arătat vigoarea, cutezanța și spiritul de sacrificiu.
Rezistența armată a macedonenilor din Dobrogea este un episod eroic din istoria României. Chiar dacă relieful din Dobrogea nu oferea un refugiu muntos, Haducii Dobrogei conduși de Gogu Puiu, frații Fudulea și Gheorghe Filiu și-au vîndut scump pielea, purtînd pe urmele lor Securitatea timp de trei ani.
Pe 16 iulie 1948, casa în care se afla Gogu Puiu a fost înconjurată de trupele de Securitate. După o încleștare de cîteva ore, dîndu-și seama că nu are scăpare, Gogu Puiu s-a sinucis pentru a nu cădea viu în mîna comuniștilor.
Arestată, soția lui Gogu Puiu a născut în închisoare o fetiță, al cărei nume, Zoe Rădulescu, îl întîlnim astăzi în rîndul urmașilor care an de an organizează simpozioane dedicate partizanilor din Dobrogea.
Sînt onorat ca, sub cupola Senatului României, să pronunț numele lui Gogu Puiu”, a spus Sorin Lavric.
D-nul Lavric,prin evocarea eroilor rezistenței anticomuniste,cred că reprezintă un caz singular în parlamentul României postdecembriste. Toată aprecierea pentru dânsul.
Pana acum din AUR, doar domnul Lavric se ridica la nivelul asteptarilor mele !
Pacat ca s-a sinucis.
Laudabila, oricum, campania lui Sorin Lavric. Avem nevoie de modele, atat politice, cat si evocate.
Axios!