luni, aprilie 15, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 3 aprilie: Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Calendarul zilei 3 aprilie: Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este prăznuit la data de 3 aprilie în Calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul a fost crescut de bunica lui pentru că la opt zile după naștere mama lui a murit iar tatăl a intrat la călugărie. După ce a crescut și a învățat carte în intrat în biserică ca paracliser unde se ocupa de citirea cărților dumnezeiești. Trecând pe la un sihastru pe nume Ștefan, acesta l-a sfătuit să intre călugăr la mănăstirea Midichiei unde cuviosul Nichifor l-a primit cu dragoste.

Acolo el a crescut duhovnicește îndeletnicindu-se cu smerenia, ascultarea și toate lucrurile cele bune. După numai șapte ani a fost silit să urmeze rânduiala preoțească fiind sfințit chiar patriarhul Tarasie al Constantinopolului. I-a urmat învățătorului său Nichifor la conducerea mănăstirii și păștea turma lui Hristos cu multă grijă și turma s-a înmulțit căci mulți îi urmau exemplul. Bunul Dumnezeu l-a dăruit cu darul vindecării și al izgonirii de diavoli.

A dezlegat glasul unui prunc cu semnul crucii, a vindecat un îndrăcit cu ungându-l cu ulei, și multe boli trupești a vindecat ca prin minune doar prin darul lui Hristos. Când a ajuns la o vârstă înaintată a izbucnit din nou lupta împotriva sfintelor icoane, măcar că sinodul al șaptele avusese loc iar erezia aceasta fusese condamnată. Leon Isaurul și fiul lui Constantin Copronim, se arătau a fi creștini pe dinafară dar pe dinăuntru era doar un ticălos hulitor pentru că pe însăși Maria, Preacurata Maică a lui Dumnezeu, cea mai cinstită decât toată creația a îndrăznit nemernicul a o lepăda.

Atunci a fost închis și dumnezeiescul părinte Nichita a suferit într-o temniță foarte rea, a fost trimis în exil, a suferit hulă și ocară pentru că nu s-a lepădat de dreapta credință și de adevăr. A murit departe de mănăstirea sa dar Sfântul Teofil al Efesului și Sfântul Iosif Tesaloniceanul au mers după sfintele lui moaște pe care le-au adus la mănăstirea lui din Midichia, și a fost întâmpinat la țărm de fericitul Pavel, episcopul Plusiadei, cu mulțime de călugări și de mireni. Au dus racla la mănăstire și toți cei care se atingeau de ea se tămăduiau iar cei stăpâniți de duhuri erau eliberați.

La 3 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

Sfântul Iosif imnograful
Sfântul Mucenic Elpidifor;
Sfântul Mucenic Diu;
Sfântul Mucenic Vitonie;
Sfântul Mucenic Galic;
Sfântul Cuvios Ilirie din Muntele Mirsiona;
Sfântul Mucenic Pavel Rusul

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE