ACTUALITATEMărturia unei profesoare din Franța după prima zi de școală în care...

Mărturia unei profesoare din Franța după prima zi de școală în care copiii au purtat mască obligatoriu: Când o să ne dăm seama oare de oroarea la care îi supunem? Și o întrebare rămasă fără răspuns: de ce?

În România, după cum se știe, autoritățile au propus un set de măsuri pentru a permite reînceperea școlii, între care și obligația copiilor, începând cu clasa zero, de a purta mască.

Discuțiile în acest sens, dintre părinți și autorități, continuă. Între timp, în Franța a fost publicată mărturia unei profesoare, după experiența primei zi de școală cu clasa a cărei dirigintă este, a VII-a.

Mărturia ei a fost publicată pe facebook și a ajuns în presa franceză. Profesoara descrie modul în care copiii s-au descurcat cu masca, timp de 2 ore pe zi, ca pe o „oroare”.

„Azi dimineață i-am primit pe elevii dintr-a VII-a a căror dirigintă sunt anul acesta. Le-am recunoscut fețișoarele, le-am întâlnit privirile și mi-am imaginat zâmbetele lor. Le-am vorbit mult, informații, cărți, orare. Este greu, trebuie să vorbești mai tare, să articulezi exagerat, lipsește aerul, uneori trebuie să ridici vocea ca să ceri liniște, dar mă adaptez. Îmi păstrez zâmbetul, poate ei mi-l ghicesc… Nu fac o dramă… Încerc în orice caz…

Va trebui să-și păstreze masca în timpul recreațiilor, în timpul cluburilor (chiar și la cel de corală… Veridic!!!), nu vor putea mânca cu prietenii lor din alte clase. Unii au lacrimi în ochi. Asta mă doare.

Elevii pun întrebări multe, se fac înțeleși cu greu. Glăscioarele lor nu trec bariera măștii. Nu îndrăznesc să-i pun să repete, e obositor pentru ei, fac eforturi să înțeleg. Cei mai timizi rămân uitați.

Dimineața se sfârșește, începe să le fie cald, unii încearcă să-și îndepărteze masca pentru a respira, îi privesc, nu le spun nimic, și-o reașează docil. Am dreptul să-i sancționez, am datoria s-o fac. Jalnic!

Îmi vine să dau jos porcăria asta care mi se lipește de față dar îmi vine și mai tare să le-o dau jos pe-a lor, nevinovații care nu au cerut nimănui nimic. A fost prima zi de școală. I-am avut două ore. Începând de joi, sunt zile cu 8 ore de cursuri unul după altul.

Când o să ne dăm seama oare de oroarea la care îi supunem? Și o întrebare rămasă fără răspuns: de ce?”, a scris Profesoara Christine Lecerf, citată de siteul Agoravox.

Conform premierului Orban, școala ar trebui să înceapă în România pe 14 septembrie. Pe 19 septembrie, mai multe organizații non-guvernamentale au anunțat un protest față de obligativitatea elevilor, de la vârsta de 7 ani, de a purta masca pe față în timpul orelor de curs.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

  1. Eu nu pot sa inteleg (!):
    Nu exista NIMENI care sa poata documenta ca purtarea mastii in felul in care se cere este nu numai fara rezultat dar chiar daunatoare la sanatatea copiilor?
    Unde sint oamenii de stiinta? Ce vor face profesorii, lectii sau vor fi paznici pentru ca masca sa fie purtata?

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...