ACTUALITATEGuvernul Cîțu, o singură femeie și 20 de bărbați. Avocatul Poporului: Decizia...

Guvernul Cîțu, o singură femeie și 20 de bărbați. Avocatul Poporului: Decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică

Raluca Turcan, propunerea PNL la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, este singura femeie din Guvernul Cîțu, ceea ce pune sub semnul întrebării respectarea Constituției în privința egalității de șanse între femei și bărbați pentru ocuparea unor funcții și demnități publice.

Guvernul Cîțu propune un Cabinet format din 20 bărbați și o singură femeie.

Avocatul Popurului a informat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că a început să primească deja sesizări pe această temă, solicitându-i-se în acest sens sesizarea Curţii Constituţionale.

Avocatul Poporului amintește de prevederile din Constituție privind asigurarea egalității de șanse dintre femei și bărbați.

„Potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (3) din Constituţie, funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţara. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi”, se precizează în comunicat.

Totuși, menționează Avocatul Poporului, decizia de desemnarea membrilor Cabinetului este una eminamente politică.

„Astfel, opinăm că în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, România a armonizat legislaţia specifică, în acord cu reglementările internaţionale şi comunitare în materie, realizând astfel premisele respectării acesteia.

Totuşi, chiar dacă realizarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi este un element important în prevenirea şi eliminarea inechităţilor sociale manifestate la nivelul societăţii, Avocatul Poporului apreciază că decizia de desemnarea membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparţine exclusiv partidelor din coaliţia de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului”, subliniază Avocatul Poporului.

Întrebat despre cum s-a ajuns la această situație în care doar o femeie să fie propusă pentru viitorul Guvern,  liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că aceasta a fost decizia „fiecărui partener în parte”.

„Acestea sunt propunerile de miniștri care au fost formulate de formațiunile politice care au constituit coaliția de guvernare. Din procedurile de desemnare, asta a fost decizia fiecărei formațiuni, respectăm decizia partenerilor noștri. În cazul nostru au fost evaluate mai multe candidaturi și asta a fost practic decizia care a fost luată de fiecare formațiune”, a declarat Ludovic Orban, președintele PNL, potrivit Digi24.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...