vineri, septembrie 13, 2024
ACTUALITATEArhitectul Gheorghe Leahu, cunoscut pentru acuarelele care prezintă imagini inedite ale Bucureștiului,...

Arhitectul Gheorghe Leahu, cunoscut pentru acuarelele care prezintă imagini inedite ale Bucureștiului, a murit

Arhitectul Gheorghe Leahu, cunoscut pentru acuarelele care prezintă imagini inedite ale Bucureștiului, surprinse cu acuratețe și atenție pentru detaliu, a murit la vârsta de 89 de ani, anunță Muzeul Municipiului București.

„Despărțirea de un prieten drag, de un om admirabil, care a iubit orașul ridicându-i clădiri imaginate de el și care a lăsat moștenire generațiilor viitoare, prin minunatele sale acuarele, farmecul trecutului Capitalei noastre, este foarte grea. (…) Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!”, scrie pe pagina Muzeului.

Instituția a oferit și o scurtă biografie a arhitectului, oferind câteva detalii inedite din viața acestuia.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Arhitect și acuarelist, Gheorghe Leahu s-a născut la 10 mai 1932 la Chișinău, iar în 1940 a ajuns la București împreună cu familia. A urmat cursurile de arhitectură ale Institutului de Arhitectură Ion Mincu între anii 1951-1957. Aici a avut ocazia să se formeze sub îndrumarea unor profesori de formație occidentală, care au activat ca arhitecți în România interbelică, precum Duiliu Marcu sau Octav Doicescu.

Aceștia i-au cultivat un respect deosebit față de patrimoniul construit. În perioada 1957-1991 a lucrat ca arhitect în cadrul Institutului Proiect București, care realiza planurile urbanistice și de arhitectură pentru Capitala României, fiind responsabil pentru proiectarea unor clădiri emblematice construite între anii 1970 – 1980.

Distincție pentru arhitectul Gheorghe Leahu

Sala de Conferințe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici a găzduit, în anul 2019, expoziția sa intitulată «Curiozități arhitectonice bucureștene: Gheorghe Leahu». Acuarelele prezintă imagini inedite ale Bucureștiului, surprinse cu acuratețe și cu atenție pentru detaliu. Volumele, proporțiile, umbrele și culorile generează o atmosferă urbană aerisită, animată adesea de siluetele unor trecători sau ale unor mașini. Majoritatea acuarelelor sunt realizate în anii ’80-’90 ai secolului trecut.

Remarcabil este faptul că lucrările expuse în 2019 au fost donate de arhitectul Gheorghe Leahu Muzeului Municipiului București.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Cum i-a venit ideea de a dona MMB acele tablouri a dezvăluit într-un interviu acordat pentru «București în 5 minute»: «Eu am găsit, pentru mine personal ca arhitect care am lucrat la Institutul Proiect București, o supapă de evadare de la indicațiile Comitetului Central.

Absolut toate lucrările pe care le făceam trebuiau să fie potrivit indicațiilor tovarășului Ceaușescu și conform Notei Cancelariei. Treaba asta a mers un an, doi, trei. La un moment dat mi-am spus: domnule, nu se poate să nu găsesc o metodă prin care să-mi fac singur programul și să-mi aleg singur subiectele. Și așa, cu totul neașteptat, m-am apucat să fac acuarelă. Am făcut acuarele atât cât mi-a fost posibil.

Am avut o activitate profesională foarte grea. Și, totuși, în anumite zile de vară, când Soarele apunea târziu, sau în rarele zile libere, am început să fac câte o acuarelă. Și m-am trezit acum, la vârsta pe care o am, că am un număr de 800 de acuarele. Și am spus așa: e păcat de Dumnezeu să le dau rând pe rând pentru vânzare, fiecare în câte o librărie sau undeva, în loc să le păstrez pe toate împreună ca să reprezinte un centru de cunoaștere a orașului București de către cei care vor trece și le vor vedea.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Iar Muzeul Municipiului București a organizat splendid lansarea expoziției, mulțumesc foarte mult! Din punctul meu de vedere a fost o frumoasă reușită. După vernisaj, m-am întâlnit cu mulți colegi și prieteni care mi-au spus că au fost și au văzut expoziția, și m-au felicitat».

Arhitectul Gheorghe Leahu a imortalizat pentru viitor Hanul Solacolu de pe Calea Moșilor, Liceul de muzică Dinu Lipatti, Piața Gării de Nord și Magazinul Sora, Gara Obor, Biserica Popa Chițu, Str. Doamnei (caracterizată de autor drept strada tipică a Micului Paris), Biserica Luterană și blocurile din Piața Palatului, Turnul Bărăției, Pasajul Victoriei din fața Palatului Telefoanelor, Biserica Rusă și multe altele. Și toate acestea, după cum spunea directorul Adrian Majuru: «reprezintă un portret citadin realizat fără cenzură, într-un timp când exista cenzură».

Dincolo de toate, Gheorghe Leahu a fost un arhitect extraordinar. Și vorbea despre acest domeniu cu o imensă pasiune: «Despre arhitectură, pentru că eu sunt arhitect, vă spun așa: este măreață, nu se face precum o compoziție la un pian sau o vioară, se face pe niște clădiri, care uneori au dimensiuni monumentale. Arhitectura este de fapt toată casa în care trăim cu toții. În toate orașele, în toate satele, în toate clădirile pe care le vedem în calea noastră, toate au în ele, zidit, talentul arhitecților».”, scrie în postare.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE