Se pare că în spatele mașinilor electrice mult promovate se află un secret murdar. Aceste vehicule produc emisii care sunt chiar mai toxice decât motoarele diesel, conform Daily Mail.
Vehiculul electric a devenit simbolul suprem al statutului pentru elita ecologică a Hollywood-ului. Dar un nou studiu sugerează că mașinile electrice nu sunt atât de ecologice pe cât ar putea părea.
Cercetarea a fost făcută de oamenii de știință de la Universitatea din Southampton.
Ei au descoperit că plăcuțele de frână ale mașinilor electrice produc emisii mai toxice decât gazele de eșapament diesel.
Diametrul acestor particule este de 30 de ori mai mic decât al unui fir de păr uman. Acestea pătrund în căile respiraorii și ajung în țesuturile sensibile ale plămânilor.
Secretul murdar din spatele mașinilor electrice: emisii deosebit de periculoase la frânare
Cercetătorii avertizează că această „poluare fără eșapament” este acum responsabilă pentru majoritatea emisiilor vehiculelor din Europa.
„Oamenii asociază, în general, poluarea de la mașini ca fiind de la țevile de eșapament și consideră că vehiculele electrice au emisii zero. Cu toate acestea, vehiculele electrice încă produc particule din cauza frecării și uzurii drumului, anvelopelor și frânelor”, ai zis autorul principal al studiului, dr. James Parkin.
Unul dintre principalele atracții ale unui vehicul electric este că nu produce emisii. Acest lucru este totuși valabil doar pentru faptul că nu arde combustibili fosili.
Emisiile din frânare sunt în mare parte nereglementatet de legislație, iar acum, în Marea Britanie, sunt principalul contributor la poluarea „cu particule” cauzată de mașinile electrice.
Ori de câte ori frâna e apăsată, suprafața plăcuței de frână este uzată și produce poluare cu paricule foarte fine.
Tesele efecuae de cercetători în legur cu poluarea făcută de mașinile electrice
„Am vrut să înțelegem modul în care diferitele tipuri de compoziție chimică a plăcuțelor afectează toxicitatea particulelor emise și ce ar putea însemna aceasta pentru sănătatea indivizilor”, a zis dr. Parkin.
În studiul lor, cercetătorii au colectat cu atenție particulele produse de patru tipuri diferite de plăcuțe de frână:
- slab metalice;
- semimetalice;
- organice fără azbest;
- hibrid-ceramice.
Parkin și coautorii săi au expus apoi celulele prelevate din mucoasa plămânului la diferite emisii pentru a simula ce s-ar întâmpla dacă ar fi inhalate. Cercetătorii au descoperit că celulele pulmonare au suferit stres oxidativ, inflamație și chiar moarte.
Poluarea cu particule fine, inclusiv de la mașini, a fost legată de o serie de afecțiuni, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bolile cardiovasculare, demența și cicatrizarea plămânilor.
Cele mai dăunătoare plăcuțe de frână au fost plăcuțele organice fără azbest. Ele sunt fabricate din fibră de cupru, fibră de sticlă, cauciuc, grafit și rășină. Acest tip reprezintă standardul pentru majoritatea mașinilor moderne.
În cadrul testelor, cercetătorii au descoperit că emisiile produse de aceste plăcuțe sunt mai toxice decât gazele de eșapament diesel.
Un astfel de studiu e comandat si platit. E ca studiul cu vacile care se pârțâie. Sa fim sesiosi si lucizi!!! Chiar ca e comic! Adica nu poluam doar cu motorul termic ci si cu placutele de frana, cu anvelopele…etc. Mai pe șleau….poluam ca existam si ne miscam. Universitatile sponsorizate ar trebui sa faca studiu despre efectele serului covid nu sa scrie la comanda ce le cer globalistii. Nu mai preluati astfel de informatii ca puneti umarul la miscarea progresisto-globalista.