joi, mai 23, 2024
OPINIIRusia-Ucraina: Nu e ce pare a fi

Rusia-Ucraina: Nu e ce pare a fi

Am evitat să scriu pe tema asta, care e foarte sensibilă, deși am simțit că ceva nu e în regulă de la început. O fac acum, cu riscul că voi enerva pe mulți, pentru că le voi strica teoriile.

Sursele mele îmi spun – contrar a tot ce vuiește presa occidentală și copy-pastează cea românească – că nu va fi nici o invazie rusească în Ucraina, nici de Sfântul Valentin, nici la încheierea jocurilor olimpice, nici după.

Când Rusia a anexat Crimeea în 2014, nici Ucraina, nici CIA, nici NATO nu au mirosit nimic. Totul a fost rapid și surprinzător – trupele de elită rusești, camuflate, au trecut rapid frontiera și au ocupat obiectivele cheie până să se dezmeticească cineva. Așa cum scrie la carte, în manualele militare. Nu ataci când toată lumea se așteaptă, ci când nimeni nu se așteaptă.

Or ce vedem de dată asta? De două luni și ceva, toate gospodinele și toți ziariștii știu precis că Rusia va invada. Unii pretind că știu chiar ora și ceasul. Toți vorbesc de Ucraina ca fiind “frontul”, iar de Rusia ca fiind “agresorul”, deși până în clipa de față, tot ce a făcut Rusia a fost să își miște trupele de colo-colo, știind precis că va fi observată. Între timp, Ucrainei i s-au vândut din Vest o grămadă de armament și programe militare. Ucraina e mai pregătită că oricând de ripostă.Toată lumea pare a fi cu ochii și cu gura pe Putin.

Evident că Putin știe că manevrele trupelor sale de la graniță sunt ușor de detectat prin satelit, și îi convine de minune că Vestul s-a alarmat. Știe că amenințarea e plauzibilă, pentru că există precedentul Crimeii. Tocmai de aceea e clar că nu o să atace – ar fi prea naiv. Toată gălăgia creată îi convine de minune, pentru că îi dă prilejul să ridiculizeze Vestul, mai ales în fața propriilor cetățeni.

Ce urmărește Putin de fapt? Greu de precizat. Cel mai probabil vrea să obosească toată lumea prin această încordare continuă și să demonstreze lumii – prin non-acțiune – că temerile Vestului sunt neîntemeiate. Planul său pe termen lung pare a fi să seducă Ucraina, să o ademenească într-o uniune statală de tip Rusia- Belarus, nu să o ocupe prin forță militară.

Strategia rusească are șanse să dea roade. Ucrainenii au început să se sature de starea de încordare și de știrile alarmiste cu care sunt bombardați. Până și președintele lor cere partenerilor occidentali să se potolească cu știrile alarmiste.

Desigur, rămâne problema pierderii Crimeii, pe care ucrainienii nu o pot accepta. Dar cine știe cum în viitor, Rusia nu va face un act de „mărinimie”, returnând Crimeea în momentul în care Ucraina va fi dispusă să îi devină aliat?

Pericolul adevărat care îi paște pe occidentali este să neglijeze nu forța militară a Rusiei, ci capacitatea ei strategică.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. Fizicienii n-au voie să gândească, ci doar să se ocupe de mecanica … auto, mecanica cuantică și astrofizica fiind numai pentru computere cu gândire autonomă.
  Gândirea rațională, ce aparține domeniului “real” al educației, sigur exclude accesul în domeniul “uman” al științelor filosofic-jurnalistice aplicate. Acestea sunt rezervate elitei care dispune de instrumentul indispensabil, denumit prompter, și de cerneala tipografică specială, ori de drepturi digitale de a scrie texte jurnalistice într-un articol în format electronic.
  Se știe, fizicienii niciodată n-au văzut o bibliotecă, darămite să fi citit vreo carte din ea. Ei nu înțeleg istoria, arta, poezia, literatura, geopolitică, cum ar putea scrie pe un alt suport “jurnalistic sacru”, altul decât tabla neagră.

  Poate o revenire la realitatea concretă și la gândirea rațională n-ar strica unora dintre jurnaliști.

 2. Dacă o fi fost ori nu referendum pentru revenirea Crimeii la Rusia în 2014, ori în ce condiții s-o fi ținut, acestea sunt lucruri prea proaspete să fie menționate (mai ales de d-l GP). Dar să nu fi aflat (măcar din Wikipedia, care nu de KGB este editată) d-l GP că Crimeea a fost destul de des „mutată de colo-colo”: tătarii nu s-au născut în Crimeea (ci doar i-au apreciat calitățile balneo-climaterice); nici otomanii nu-s născuți în Crimeea, nici Rusia țaristă (care le-a luat-o otomanilor pe la 1783) nu-i născută acolo. nici Ucraina nu a protestat când, sub un ucrainean (Hrușciov), URSS a „mutat” (intern) Crimeea de la RSFSR la RSS Ucraineană – în 1954! (Aceasta din urmă a stupefiat până și Wikipedia, care scrie că, deși URSS era un stat foarte centralizat, iar Ucraina era … stat membru la ONU! – eu nu o știusem …)

  Să vă mai spună d-l GP că Rusia are de foarte mult timp o bază navală în Crimeea, care ar fi devenit … după februarie 2014 ori bază NATO, ori vecină cu o bază NATO, că Rusia erau acolo „cu chirie” (deci ușor expulzabili, în relații între state) – nici gând!

  Ce să vă mai spun ? Să mi-l citați pe GP FIZICIANUL. Și să ne spuneți cum devine un fizician … scriitor/ziarist/gânditor/etc.

  Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE