duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATERusia își retrage soldații din Crimeea și Marea Neagră. Putin: Suntem gata...

Rusia își retrage soldații din Crimeea și Marea Neagră. Putin: Suntem gata să-l primim pe președintele Ucrainei

Rusia a ordonat comandamentului forțelor sale armate ca trupele să revină în bazele lor permanente începând de vineri, după exercițiile militare aflate în desfășurare în Crimeea și Marea Neagră, transmit Reuters și AFP, informează Agerpres.

„Trupele și-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru țară. De aceea am decis să încheiem activitățile de inspectare în districtele militare de sud și de vest”, frontaliere cu Ucraina, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu (foto), citat într-un comunicat.

Şoigu a subliniat, totuși, că armata trebuie să fie pregătită să răspundă rapid în cazul unei evoluții ”nefavorabile” a situației în apropierea exercițiilor Defender-Europe, desfășurate de NATO.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Defender-Europe este un exercițiu multinațional anual, sub comandament american, menită să construiască pregătire și interoperabilitate între armatele SUA şi ale celorlalte state aliate, precum și ale unor state partenere.

În perioada martie – iunie, peste 28.000 de militari din 26 de țări vor desfășura exerciții în peste 30 de zone de pregătire din 12 state, notează Stiripesurse.

Putin îl așteaptă pe Zelenski la Moscova

Liderul rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia este pregătită să-l primească pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova, oricând va dori acesta, informează Reuters și AFP.

Vladimir Putin a făcut această declarație după ce președintele ucrainean Zelenski l-a invitat marți pe omologul său rus să se întâlnească în estul Ucrainei, în zona de conflict cu separatiștii proruși, pentru a face să scadă tensiunea dintre cele două țări. “Domnule Putin! Sunt dispus să vă propun să ne întâlnim în orice loc din Donbas-ul ucrainean unde războiul continuă”, a declarat Zelenski.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Potrivit lui Putin, citat de TASS, Kievul “a întreprins în ultima vreme numeroși pași care distrug relațiile ruso-ucrainene”, “dar dacă președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, dorește o restabilire a acestor relații, atunci Rusia nu va face decât să salute acest lucru”.

Vladimir Putin a făcut această declarație în timpul întrevederii sale cu președintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Liderul rus a subliniat, de asemenea, că propunerile privind mutarea de la Minsk a Grupului de contact pentru Donbas aduc cu o tentativă de eschivare de la soluționarea reală a problemelor.

“Belarus ne-a oferit un teren pentru convorbiri și nici nu se amestecă în acest proces. A creat condiții de lucru celor care vor să caute căi de soluționare a problemelor. Însă, dacă cineva nu vrea să se ocupe cu aceasta (cu soluționarea problemelor), atunci motive pentru a nu lucra asupra acestui domeniu, în opinia mea foarte important, pot fi găsite întotdeauna. Pare că se caută astfel de motive pentru a evita discutarea problemei Donbasului și a îngropa acordurile de la Minsk definitiv”, a accentuat Putin.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Războiul din Donbas s-a soldat cu peste 13.000 de morți și aproape 1,5 milioane de persoane strămutate de când a început acum șapte ani, în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, potrivit Agerpres.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Crimeea a aparținut Moldovei, făcînd parte din zestrea Mariei de Mangop, a doua soție a lui Ștefan cel Mare. A fost invadată de Hoarda tătarilor. Ulterior, aceștia au fost alungați de Petru cel Mare, care a avut de luptat și cu Imperiul Otoman, care își disputa Crimeea. După Al Doilea Război Mondial, Hrușciov – care îl înlocuies pe Stalin – i-a făcut cadou Crimeea Ucrainei, ca să estompeze crimele pe care le făcuse el în Ucraina în vremea cît fusese prim-secretar.
    Ucraina nu are ce căuta în Crimeea. După cum nu are ce căuta nici în teritoriile răpite României de către U.R.S.S. priin pactul Ribbenrop-Molotov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE