ACTUALITATERevista Presei pentru o agendă națională: 25 martie

Revista Presei pentru o agendă națională: 25 martie

NAȚIONAL

 1. Agricultura din România la un pas de colaps: Deciziile luate de guvernul de dreapta printre care înjumătățirea subvențiilor: 1. plata ANT – Ajutoarele Național Tranzitorii – bovine (care este cu 55% mai mic față de anul trecut – de la 106 la 48 de milioane de euro) [1], și 2. a subvențiilor care susțin crescătorii de porci din rasele autohtone Bazna şi Mangalița (care sunt cu mult mai mici față de anul trecut) [2], fapt care vine după refuzul acordării despăgubirilor pentru agricultorii afectați de secetă (potrivit „Asociației Forța Fermierilor”, peste 30.000 de fermieri riscă să rateze complet anul 2021 din cauza neplății acestor despăgubiri), conduc agricultura României către o criză iminentă [3]. Sursa 1, Sursa 2,  Sursa 3.
 2. Ilie Șerbănescu, analist economist român și fost ministru al reformelor, a analizat situația din regiunea transilvană din punct de vedere economic și a concluzionat că pentru Transilvania, Bucureștiul este cel mai slab pol de putere economică din regiune. În schimb, Budapesta este cel mai important pol datorită investițiilor economice din acest areal (NOTĂ: Faptul că Transilvania nu este conectată economic la restul țării, alimentează pretențiile revizioniste ale elitei maghiare). Sursa.
 3. Efectele dezastruoase ale școlii online: Conform unui studiu World Vision România după un an de școală online, 1 din 10 profesori spun că elevii au pierdut până la 80% din materie. Sursa.
 4. O nouă lovitură pentru HoReCa: În condițiile în care HoReCa a fost cea mai afectată industrie de pandemia de Covid-19 [1], iar ajutoarele primite de la stat în valoare de 500 de milioane de euro au fost fie amânate, fie mai greu de accesat din cauza faptului procedura de a devenit mai complicată [2], Ministrul de Interne, Lucian Bode, vrea să închidă restaurantele după ce au avut o cel puțin o sancțiune pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitare [3]. Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3.
 5. Incompetență: După ce ministrul sănătății Vlad Voiculescu a publicat informații cu caracter secret, ministrul liberal al apărării, Nicolae Ciucă, nu s-a lăsat mai prejos: a postat parolele de acces ale structurilor militare pe Facebook. Sursa.
 6. Succesul Big Pharma în România, în timpul pandemiei: În topul celor 50 de branduri românești realizat în timpul pandemiei, retailul farmaceutic, unul dintre business-urile câștigătoare în această perioadă, marchează două premiere: Catena a urcat în Top 10, iar Farmacia Tei a avut cea mai rapidă ascensiune în clasament. Sursa.
 7. Deputații au votat proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție [1], deși Consiliul Superior al Magistraturii a votat menținerea secției de anchetare a magistraților [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 8. Co-președintele AUR, George Simion, a declarat că șefii Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu și secretarul de stat Andreea Moldovan, au schimbat modul de calcul al incidenței infectărilor pentru a se asigura că toate localitățile vor depăși pragul de 6 la mie, acestea intrând astfel în carantină. Sursa.
 9. CARMEN (Carpathian Modernized Energy Network), proiectul de modernizare a rețelei electrice din nordul României a fost inclus de Comisia Europeană pe a cincea listă de propuneri de proiecte de interes comun (PCI). Proiectul acoperă rețeaua electrică din 6 județe din regiunea de nord-est a României dar vizează și accentuarea relaționării România-Ungaria. Sursa.
 10. Criza de semiconductori afectează tot mai grav industria auto: Dacia a confirmat ieri oprirea pentru încă șapte zile a producției de la Mioveni. Sursa.
 11. O veste bună: Comisia Europeană a aprobat marţi acordarea prin intermediul politicii de coeziune a sumei de 726 de milioane de euro pentru construirea Drumului Expres dintre oraşele Craiova şi Piteşti. Șoseaua care face parte din rețeaua transeuropeană de transport, va avea 121 de km și ar trebui finalizată până în anul 2023. Sursa.

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

 1. Deputatul AUR Dan Tănasă, a anunțat că deputații din Comisia pentru drepturile omului au amânat ieri, din nou, votul pentru înființarea Subcomisiei pentru problemele românilor din Harghita, Covasna și Târgu Mureș, deși astfel de structuri există pentru etnicii maghiari și etnicii rromi. Sursa.
 2. Manipulare: Szasz Lorand, consilierul personal al primarului evazionist Kovacs din Carei, acuză portalul de știri Buletin de Carei că ar incita la nerespectarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii coronavirusului doar pentru că a relatat despre protestele din 20 martie (NOTĂ: cu referire la protestele împotriva restricțiilor de coronavirus care au fost organizate în mai multe orașe ale țării, despre care toate agențiile de presă au relatat). Sursa.

MINORITĂȚI ETNICE

 1. Reprezentanţii comunităţii maghiare din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna au adoptat, miercuri, o Declaraţie privind sprijinul pentru protecţia minorităţilor naţionale din Europa, prin care solicită Comisiei Europene, printre altele, să îşi revizuiască decizia anterioară şi să reintroducă pe agenda de lucru propunerile formulate în Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack. Sursa.
 2. Deputatul de Covasna, Miklos Zoltan, a avut ieri o intervenție de la tribuna Parlamentului României intitulată „Avem dreptul la folosirea fără represalii a simbolurilor noastre naționale” în care a încercat să explice că steagurile arborate în data de 15 martie (ziua maghiarilor de pretutindeni) nu ar fi de fapt ale Ungariei, ci sunt simbolurile minorității maghiare (o modalitate de exprimare a identității), iar amenzile aplicate sunt gesturi primitive (NOTĂ: amenzile au fost aplicate ca urmare a încălcării legii 75/1994, care prevede că drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul național, lucru care nu s-a întâmplat). Sursa.
 3. „Transparență”: UDMR a depus o serie de amendamente pentru eliminarea noilor prevederi ale legii 544/2001 care se facilitează accesul la informațiile de interes public, dar acestea au fost respinse. Sursa.

DIASPORA

 1. Italia: Autoritățile din Lazio anunță ajutoare și subvenții pentru îngrijitorii casnici și categoriile profesionale afectate de criza sanitară. Pentru sectorul îngrijitorilor vor fi alocate trei milioane de euro [1]. Reamintim faptul că sute de mii de femei românce lucrează ca badante (îngrijitoare de bătrâni) în Italia [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 2. Italia: Opt români, angajați la o cooperativă care transporta și monta mobilă de la firma Mondo Convenienza au depus plângere împotriva angajatorilor, reclamând: programul lung, munca istovitoare, plata incorectă și chiar amenințări sau jigniri cu tentă rasistă și xenofobă [1]. În replică, președinte al Asociației Românilor din Italia și președinte al Camerei de Comerț – CCIRO Italia, Eugen Terteleac, a declarat că acestea sunt: „Acuzații nefondate, încercări de discreditare”. Sursa 1, Sursa 2.
 3. Italia: Solidaritatea parohiilor românești din Italia cu românii din Italia, dar și cu cei din România: Parohiile românești din Italia, vin în ajutorul nevoiașilor și oferă hrană caldă pentru sute de persoane la Catania, iar de la Roma sunt trimiși în țară bani pentru construirea unei case de care se va bucura o familie nevoiașă de la Vaslui. Sursa.
 4. Marea Britanie: Alți 24 de români au revenit miercuri în țară, după ce au fost expulzați din Regatul Unit, post Brexit. Numărul total al conaționalilor cărora nu li s-a mai permis șederea în Marea Britanie a ajuns 100. Sursa.
 5. Spania: Ministerul Muncii de la București a publicat un ghid pentru românii care vor să se angajeze sezonier în Spania. În document se precizează ce salarii trebuie să primească, ce drepturi au și ce avize trebuie să obțină pentru a munci în legalitate. Sursa.
 6. Germania: Potrivit unui studiu realizat de către INSCOP – STG – TSP, Germania este țara în care românii au cea mai multă încredere. Sursa.

COMUNITĂȚI ISTORICE

 1. România a început să sprijine educația în UTA Găgăuzia, în special în Comrat. Declarații în acest sens au fost făcute de Irina Vlah, bașcanul (guvernatorul) autonomiei, care a adăugat că majoritatea tinerilor găgăuzi nu vorbesc româna, limba de stat a Republicii Moldova, aspect care generează dificultăți de integrare și angajare. Sursa.
 2. Academia Internațională „Mihai Eminescu” a inițiat câteva burse de studiu în România pentru tinerii basarabeni în memoria marelui scriitor Nicolae Dabija. Sursa.
 3. Aurica Bojescu, Secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” despre învățământul în Limba Română în școlile din Ucraina: „Nu putem ceda Limba Strămoșilor noștri! Ei au apărat-o cu sânge, deportări și necazuri, dar nu au acceptat asimilările”. Sursa.
 4. Părintele Haralambie Balamaci și alți martiri aromâni căzuți în lupta pentru apărarea limbii și națiunii române din 1914 au fost pomeniți la Corcea, în Albania. Sursa.

 INTERNAȚIONAL

 1. Secretarul general al NATO: Rusia îşi suplimentează capacităţile militare în Europa de Est şi încearcă să destabilizeze ţări vecine, inclusiv Moldova. Sursa.
 2. Emmanuel Macron lansează noi acuzații împotriva Turciei: Președintele francez a afirmat că la următoarele alegeri prezidenţiale franceze din 2022, se așteaptă la tentative de ingerință din partea Ankarei în politica internă a Franței, așa cum s-a întâmplat în cazul Germaniei, când Recep Tayyip Erdogan le-a cerut turcilor din Germania să voteze împotriva Angelei Merkel. Sursa.
 3. Turcia a avut o reacție dură la adresa președintelui Franței, Emmanuel Macron, după ce acesta a acuzat țara condusă de către Erdogan că ar intenționa să influenţeze viitoarele alegeri prezidenţiale din Franţa, calificând declarațiile acestuia drept „inadmisibile”. Sursa.
 4. Un militar american de rang înalt, amiralul John Aquilino, nominalizat la conducerea regiunii indo-pacifice, trage un semnal de alarmă în privința unei invazii a Taiwanului de către China. Potrivit amiralului recucerirea insulei, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului chinez, este „prioritatea numărul unu” a Chinei. Sursa.
 5. Miniştrii de Externe din Rusia şi China, Serghei Lavrov şi Wang Yi, au afirmat că cele două țări au intensificat relaţiilor bilaterale, respingând ingerinţele externe şi sancţiunile impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Sursa.
 6. Canalul maritim Suez, care face legătura dintre Marea Roși și Marea Mediterană este blocat de o navă cargo (Nava Ever Given cu o lungime de 400 m, lățime de 59 m și greutatea de 200.000 de tone) [1]. Acest fapt a generat îngrijorări referitoare la livrările de țiței în zonă, iar efectul imediat a fost creșterea prețului petrolului cu 6% [2]. Sursa 1Sursa 2.
 7. Statul sudic Virginia, care deţine recordul la numărul de execuţii pe teritoriul SUA, a abolit pedeapsa cu moartea. Sursa.
 8. Cenzură: Procurorii din New York şi din alte 11 state americane cer ca Facebook şi Twitter să combată mai ferm dezinformarea privind vaccinurile anti-Covid-19. Sursa.
 9. Comisia Europeană a cerut Parlamentului European inițierea procedurii de urgență pentru aprobarea adeverinței electronice verzi (așa-numitul certificat de vaccinare). Sursa.
 10. Jack Phillips, cel mai faimos cofetar din America, a fost adus în fața instanței de judecată deoarece a refuzat să creeze un tort personalizat (pentru o „nuntă” între persoane de același sex) cu un mesaj despre care spune că este împotriva credinței sale creștine. Sursa.
 11. La 7 ani de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea, Vladimir Putin a declarat pentru postul de televiziune Rossia 1 și Sputnik că: „revenirea Crimeii și a Sevastopolului la țara-mamă a fost cu adevărat un mare eveniment, unul istoric […]. Este un rezultat al consolidării statului nostru din interior”. Sursa.
 12. Premierul britanic Boris Johnson a declarat într-o ședință privată cu mai mulți parlamentari conservatori că succesul campaniei de vaccinare în Marea Britanie se datorează „capitalismului” și „lăcomiei”. Sursa.
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT