vineri, martie 29, 2024
ACTUALITATEVaccinarea bate pasul pe loc: Doar un sfert dintre români s-au vaccinat...

Vaccinarea bate pasul pe loc: Doar un sfert dintre români s-au vaccinat complet, iar 45% din centrele de vaccinare au activitate medie sau scăzută

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, col.dr. Valeriu Gheorghiță, a spus că interesul românilor pentru vaccinare a scăzut dramatic, scrie Adevărul.

Conform acestuia, 45% din centrele de vaccinare au activitate medie şi scăzută, ceea ce înseamnă că vaccinează sub 50% din capacitatea fluxului.

De asemenea, el a solicitat direcţiilor de sănătate publică să reevalueze activitatea acestor centre. El a menţionat că niciunul dintre aceste centre nu se va închide, unele dintre acestea se vor reloca, iar la celelalte va fi redus programul de lucru şi personalul va face parte din echipe mobile. Gheorghiţă a explicat că, în ceea ce priveşte centrele cu activitate medie, ele vaccinează între 25 şi 50 de persoane zilnic, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate din capacitatea de 100 de persoane pe flux, iar în centrele cu activitate scăzută se vaccinează mai puţin de 25 de persoane pe zi.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În momentul de faţă, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Dacă ritmul de vaccinare a scăzut, cred că dorinţa de vaccinare a scăzut (…) Problema fundamentală este încrederea oamenilor, care este diminuată mult în toţi aceşti zeci de ani, în autoritate în general. Şi acest lucru nu se câştigă peste noapte”, atrage atenţia colonelul Valeriu Gheorghiţă.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Rata de acoperire vaccinală la nivel naţional în rândul populaţiei eligibile (peste 12 ani) a ajuns, pe data de 7 iunie, la doar 25%. Judeţele fruntaşe şi cele codaşe la vaccinare „Municipiul Bucureşti este pe primul loc, cu rata de acoperire vaccinală de 43,8%, urmat de judeţul Cluj, cu 40,4%, Sibiu – 34%, Braşov – 32,1%, Timiş – 31%, Constanţa – 30,7%. Am prezentat judeţele cu peste 30%, deci mult peste media naţională – de 25%. Judeţele cu cea mai mica rată de acoperire vaccinală sunt: Covasna – 17,5%, Bacău – 16,7%, Giurgiu – 16,2%, Botoşani – 16,1% şi Suceava 15,1%”, a declarat şeful CNCAV.
Cu privire la acoperirea vaccinală în funcţie de vârstă, la categoria 70-79 de ani au fost imunizate 33,2% dintre persoane, la categoria 60-69 de ani – 35,4% dintre persoane, iar la categoria 50-59 de ani – 32,5% dintre persoane. În acest moment, 1,1% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani au fost vaccinaţi cu prima doză, iar în rândul adolescenţilor, acoperirea vaccinală a ajuns la 14,2%. Este greu de anticipat care va fi ritmul de vaccinare din perioada următoare, pentru că 87% dintre persoane se prezintă direct la centrele de vaccinare, nu cu programare prin platformă, a explicat dr.col. Valeriu Gheorghiţă.

El spune că în următoarele 2-3 săptămâni, dacă ritmul de vaccinare va creşte, România ar putea atinge pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, obiectiv stabilit pentru data de 1 iunie. Pentru asta, şeful campaniei de vaccinare se bazează şi pe serul de la Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, şi care a devenit din ce în ce mai popular în rândul românilor. „Orice persoană care se vaccinează are un risc mai mic să se infecteze în perioada următoare. Trebuie să ţinem cont că localităţie care nu au acum o rată suficient de bună de vaccinare sunt localităţi care sunt la risc ca, în perioada în care vom avea o creştere a numărului de cazuri, să fie carantinate, pentru că asta va fi situaţia epidemiologică. Într-o localitate în care rata de vaccinare este crescută, populaţia este imunizată şi, în felul acesta, comunitatea este protejată”, a declarat col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

Conform datelor consultate de Adevărul, la data de 2 iunie, 10 localităţi au reuşit să vaccineze între 35% şi 44% din populaţie, în timp ce alte 22 de localităţi au un procent de acoperire vaccinală de sub 2%. De exemplu, în comuna Cămărzana din judeţul Satu Mare, în cinci luni, doar 10 persoane s-au prezentat pentru a primi serul anti-COVID-19.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE