duminică, iulie 21, 2024
ACTUALITATERadu Crăciun, BCR Pensii, spune că „Marea Resetare” va începe, în România...

Radu Crăciun, BCR Pensii, spune că „Marea Resetare” va începe, în România din 2026

În ultimii ani termenul de “Mare Resetare” a devenit din ce în ce mai popular în spațiul online dar și offline, puțini însă cunoscând originea acestui concept, scrie Radu Crăciun.

Într-un editorial apărut pe Hotnews.ro, Radu Crăciun, preşedinte al Asociaţiei Pensilor Administrate Privat (APAPR) şi director general al BCR Pensii, vorbește despre apropierea inerentă a României de acest fenomen si despre schimbările cu care țara noastra se va confrunta în următorii 3-4 ani. Acesta este de părere că lipsa de pregătire a României „poate genera dezechilibre economice majore și o vulnerabilizare majoră a României.”

Radu Crăciun vorbește despre două mari resetări cu care țara noastră se va confrunta începând cu 2026: închiderea robinetului finanțarilor din partea UE și începerea valului pensionarii “decrețeilor”.

Astfel, președitele APAPR este de părere că România nu va mai primi finanțări din anul 2026 din cauza apariției noilor aspiranți la statutul de membru al UE dar, mai ales, din cauza finanțării reconstructie al Ucrainei , finanțare, estimată la peste 500 de miliarde de dolari:

„Și astfel am ajuns la momentul resetării pentru economia României. Pentru că, începând cu 2026, robinetul finanțărilor din partea UE se va închide. Motivul este simplu și ușor de anticipat: finanțarea noilor aspiranți la statutul de membru al UE și, mai ales, finanțarea efortului de reconstrucție al Ucrainei. Suma necesară reconstrucției, estimată la peste 500 de miliarde de dolari, va fi asigurată într-o bună măsură de UE și SUA. Asta va face ca, cel mai probabil, și România, alături de celelalte state membre, să devină un contributor net la bugetul UE. Din acel moment, dezvoltarea României va fi finanțată în primul rând din resurse interne.

Va fi o schimbare totală de paradigmă, o resetare a modului în care a fost finanțată dezvoltarea din ultimele decenii ale României. Iar dacă doriți să aflați cum ar fi arătat România fără aceste finanțări masive, este suficient să priviți la dezvoltarea și nivelul de trai al țărilor din regiune care nu sunt membre ale UE.

Și nu este vorba doar de preluarea de către România a finanțării noilor proiecte de infrastructură sau energetice. Este vorba, în același timp, și de întreținerea celor care, în tot acest timp, au fost create prin finanțarea UE, dar care, de acum încolo, vor trebui să fie întreținute prin finanțare locală. Ca să înțelegeți mai bine ce vreau să spun, priviți la autostrăzile contruite cu bani europeni și ale căror benzi de rulare, instalații de iluminat sau balustrade nu sunt reparate cu lunile sau anii. Pe măsura ce rețeaua de autostrăzi se va mări cu finanțare europeană, întreținerea lor va deveni din ce în ce mai costisitoare”, este de părere director general al BCR Pensii.

Decrețeii ies la pensie

A doua mare resetare ce va impacta România, în opinia lui Radu Crăciun, este legată de pensionarea valului de “decreței”,cea mai numeroasă generație a țării noastre. Acest lucru se va întâmpla tot din 2026 și va destabiliza grav bugetul de stat al României dacă nu se vor obține finanțări suplimentare până în 2026:

„A doua resetare economică va fi legată de faptul că, tot în 2026, va începe valul pensionării “decrețeilor”. Va fi un moment definitoriu pentru inversarea piramidei vârstelor a populației din România. Cea mai numeroasă generație a României, care în momentul de față încă platește pensiile celor vârstnici, începând cu 2026, pe măsura pensionării, va înceta să plătească și va începe să primească bani din bugetul de asigurări sociale.

Se discută mult zilele acestea despre măsura în care reforma pensiilor publice planificată pentru a doua jumătate a acestui an va putea fi finanțată de un buget având deja unul dintre cele mai mari deficite din UE. Dacă o astfel de reformă este deja greu de susținut, resetarea adusă de pensionarea “decrețeilor” va aduce o presiune bugetară teribilă și de nesusținut pe mărimea și structura actuală a bugetului.

Ca să înțelegeți cât de dificil va fi de administrat “Marea Resetare” a României, fac precizarea că, raportat la veniturile bugetare, România are în UE cel mai mare procent cu cheltuielile salariale din sectorul public (33%) și unul dintre cele mai mari procente cu cheltuielile de asigurări sociale (29%). Procente foarte mari, calculate din cel mai mic budget consolidat din UE raportat la mărimea economiei.

Asta înseamnă că finanțarile suplimentare menite să compenseze lipsa banilor UE și contribuția la reconstrucția Ucrainei nu vor putea fi susținute în condițiile actuale. Plafonarea pensiilor sau a salariilor publice nu a fost niciodată pe placul și la îndemâna decidenților politici. Atunci când s-a făcut, a fost consecința presiunilor făcute de finanțatorii de ultimă instanță a României, mai scrie președintele APAPR.

La final , Radu Crăciun trage un semnal de alarmă asupra faptului că, având în vedere că din 2026 România nu se va mai putea dezvolta pe banii altora, iar numărul pensionarilor va exploda, mai sunt doar doi ani în care țara noastră trebuie să elimine risipa și să crească cu cel puțin 25% veniturile bugetare:

“Concluzia este una singură.Dincolo de 2026 nu ne vom mai putea dezvolta pe banii altora, iar numărul pensionarilor va exploda. “Marea Resetare” economică a României va presupune o dezvoltare predominant pe cont propriu prin fonduri publice și stimularea dezvoltării accelerate (nu penalizarea) sectorului privat. Pentru ca acest lucru să fie posibil, nepunând la socoteală 2024, mai avem doi ani ca să eliminăm risipa și să creștem cu cel puțin 25% veniturile bugetare. Iar răspunsul la întrebarea următoare va fi esențial.

Cine va plăti?”, se întreabă Radu Crăciun.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Decreteii vor destabiliza sistemul de pensii?Contributiile pe care le-au platit zeci de ani unde sunt,nemernicule?Cine a construit Romania in care traiesti si mananci rahat cu lingura,nenorocitule ,mai porti si numele Craciun?Ia-te in brate cu javra aia de betea care cica spune adevaruri ,decreteii sunt un atentat la libertatea femeilor care nu erau lasate sa avortezeArdi-v-ar focul de bestii.Dumnezeu nu va dormi niciodata.

    • Nu vă împacientați, articolul nu e scris ca să acuze pe respectivii, ci pe cei care conduc și nu s-au pregătit pentru intrarea la pensie a acelei generații. Formularea e nefericită, dar ăsta e sensul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE