News ȘTIRI București: A fost amenajată casa memorială dedicată marelui teolog Dumitru Stăniloae, în...

București: A fost amenajată casa memorială dedicată marelui teolog Dumitru Stăniloae, în curtea Parohiei „ Sfântul Gheorghe Vechi”

Parohia „Sfântul Gheorghe Vechi” din București a amenajat la parterul casei parohiale o casă memorială dedicată marelului teolog Dumitru Stăniloae, informează Basilica.ro.

„Inițiativa organizării unui muzeu parohial a pornit de la faptul că renumitul teolog a locuit în acel spațiu împreună cu soția și fiica, Lidia, începând cu anul 1947 pentru o perioadă îndelungată”, a explicat, pentru Basilica.ro, părintele Sorin Tancău.

Amenajarea muzeului a început în primăvara anului 2019, pe cheltuiala parohiei, dar cu sprijinul unei echipe de voluntari care a început să transforme încăperile, „într-un loc adecvat cinstirii memoriei marelui teolog”.

Părintele Tancău a subliniat că „spațiul muzeal cald și prietenos, care aduce în prim plan chipul luminos al teologului apreciat în întreaga lume ortodoxă, a fost amenajat din recunoștință față de activitatea misionară a părintelui”.

Dumitru Stăniloae, preot, profesor de teologie, dogmatist, filosof, istoric, ziarist, traducător, s-a născut la 16 noiembrie 1903 în Vlădeni, jud. Braşov și a trecut la Domnul  în ziua de 5 octombrie 1993 în Bucureşti, potrivit Radio Trinitas.

A urmat studii secundare la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov (1916-1922) și superioare la Facultatea de Teologie din Cernăuţi (1923-1927), care i-a conferit doctoratul în 1928.

Dumitru Stăniloae a fost profesor suplinitor (1929), provizoriu (1932) şi definitiv (1935) la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu, la care a predat Dogmatica, dar şi alte discipline; rector al Academiei (1936-1946), diacon (1931), preot (1932), protopop stavrofor (1940), redactor al ziarului „Telegraful Român” (ianuarie 1934 – mai 1945).

La cererea noilor autorităţi comuniste de la noi, de la 1 ianuarie 1947, Dumitru Stăniloae a fost nevoit să se transfere la Facultatea de Teologie din Bucureşti, ca profesor de Ascetică şi Mistică. În 1948, când Facultatea din Bucureşti a devenit Institut teologic de grad universitar, a fost încadrat ca profesor titular de Teologie Dogmatică şi Simbolică.

Arestat în 5 septembrie 1958, Dumitru Stăniloae a fost judecat şi condamnat la cinci ani de închisoare „pentru uneltire împotriva statului şi oamenilor muncii”; închis la Jilava şi la Aiud până în ianuarie 1963; angajat la Arhiepiscopia Bucureştilor, apoi reîncadrat la catedră din 1965, până la pensionare, în 1973; în anii următori, profesor consultant.

Totodată, Dumitru Stăniloae a fost îndrumător la doctorat al unor mari teologi de mai târziu, respective Ion Bria, Antonie Plămădeală, Dumitru Popescu, Constantin Galeriu, Dumitru Radu, Gheorghe Drăgulin, Dan-Ilie Ciobotea, viitorul Patriarh Daniel.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 3.440 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Cele mai citite

Articole relaționate