miercuri, septembrie 11, 2024
ACTUALITATEBucurești: A fost amenajată casa memorială dedicată marelui teolog Dumitru Stăniloae, în...

București: A fost amenajată casa memorială dedicată marelui teolog Dumitru Stăniloae, în curtea Parohiei „ Sfântul Gheorghe Vechi”

Parohia „Sfântul Gheorghe Vechi” din București a amenajat la parterul casei parohiale o casă memorială dedicată marelului teolog Dumitru Stăniloae, informează Basilica.ro.

„Inițiativa organizării unui muzeu parohial a pornit de la faptul că renumitul teolog a locuit în acel spațiu împreună cu soția și fiica, Lidia, începând cu anul 1947 pentru o perioadă îndelungată”, a explicat, pentru Basilica.ro, părintele Sorin Tancău.

Amenajarea muzeului a început în primăvara anului 2019, pe cheltuiala parohiei, dar cu sprijinul unei echipe de voluntari care a început să transforme încăperile, „într-un loc adecvat cinstirii memoriei marelui teolog”.

Părintele Tancău a subliniat că „spațiul muzeal cald și prietenos, care aduce în prim plan chipul luminos al teologului apreciat în întreaga lume ortodoxă, a fost amenajat din recunoștință față de activitatea misionară a părintelui”.

Dumitru Stăniloae, preot, profesor de teologie, dogmatist, filosof, istoric, ziarist, traducător, s-a născut la 16 noiembrie 1903 în Vlădeni, jud. Braşov și a trecut la Domnul  în ziua de 5 octombrie 1993 în Bucureşti, potrivit Radio Trinitas.

A urmat studii secundare la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov (1916-1922) și superioare la Facultatea de Teologie din Cernăuţi (1923-1927), care i-a conferit doctoratul în 1928.

Dumitru Stăniloae a fost profesor suplinitor (1929), provizoriu (1932) şi definitiv (1935) la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu, la care a predat Dogmatica, dar şi alte discipline; rector al Academiei (1936-1946), diacon (1931), preot (1932), protopop stavrofor (1940), redactor al ziarului „Telegraful Român” (ianuarie 1934 – mai 1945).

La cererea noilor autorităţi comuniste de la noi, de la 1 ianuarie 1947, Dumitru Stăniloae a fost nevoit să se transfere la Facultatea de Teologie din Bucureşti, ca profesor de Ascetică şi Mistică. În 1948, când Facultatea din Bucureşti a devenit Institut teologic de grad universitar, a fost încadrat ca profesor titular de Teologie Dogmatică şi Simbolică.

Arestat în 5 septembrie 1958, Dumitru Stăniloae a fost judecat şi condamnat la cinci ani de închisoare „pentru uneltire împotriva statului şi oamenilor muncii”; închis la Jilava şi la Aiud până în ianuarie 1963; angajat la Arhiepiscopia Bucureştilor, apoi reîncadrat la catedră din 1965, până la pensionare, în 1973; în anii următori, profesor consultant.

Totodată, Dumitru Stăniloae a fost îndrumător la doctorat al unor mari teologi de mai târziu, respective Ion Bria, Antonie Plămădeală, Dumitru Popescu, Constantin Galeriu, Dumitru Radu, Gheorghe Drăgulin, Dan-Ilie Ciobotea, viitorul Patriarh Daniel.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE