marți, iulie 16, 2024
ACTUALITATEPrințul cel înțelept și sluga credincioasă

Prințul cel înțelept și sluga credincioasă

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 2 octombrie 2023, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Kiev.

Cu această ocazie, ministrul Luminiţa Odobescu a primit, din partea preşedintelui Volodimir Zelenski, Ordinul Prinţului Iaroslav cel Înţelept.

Șefa diplomației române a transmis, printr-un mesaj postat pe Twitter, că este onorată să primească acest ordin și a subliniat că „rămâne profund dedicată să muncească neobosit, în contextul în care Ministerul Afacerilor Externe român promovează viitorul european şi euroatlantic al Ucrainei”.

Ce s-a discutat la reuniunea de la Kiev

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul de Externe, ministrul român al afacerilor externe a salutat organizarea reuniunii CAE la Kiev și a evidențiat mesajul politic puternic transmis pentru reconfirmarea angajamentului UE, al unității și solidarității statelor membre față de Ucraina.

Ministrul Luminița Odobescu a susținut importanța continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina, atât cât va fi necesar. A evidențiat necesitatea accelerării demersurilor la nivel european pentru a asigura flexibilitatea și predictibilitatea sprijinului militar al UE pentru Ucraina, inclusiv prin crearea unui fond militar dedicat Ucrainei în cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility).

Ministrul Odobescu a reconfirmat asistența României pentru Ucraina, pe toate palierele, și a informat cu privire la cele mai recente evoluții privind eforturile constructive depuse de țara noastră, în deplină solidaritate cu Ucraina, pentru a facilita exportul de cereale ucrainene. A precizat că, până în prezent, 27 de milioane de tone de cereale au fost tranzitate pe teritoriul României, o contribuție majoră la Coridoarele  de Solidaritate ale UE.

Cu privire la parcursul european al Ucrainei, Luminița Odobescu a exprimat sprijinul pentru adoptarea, până la finele anului, a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova și a salutat, în context, progresele realizate în implementarea de către Ucraina a recomandărilor Comisiei Europene.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE