vineri, martie 28, 2025
ACTUALITATEMinistrul Energiei, Virgil Popescu, este acuzat că SABOTEAZĂ termocentralele românești pentru a...

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este acuzat că SABOTEAZĂ termocentralele românești pentru a putea să importe în continuare energie din afară

Deși criza cauzată de războiul din Ucraina este o șansă pentru termocentralele românești și pentru a scădea de dependența de importuri, se pare că nu toată lumea gândește la fel.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), este acuzat de sindicaliștii din energie că sabotează producția de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), exact într-o perioadă în care ar fi nevoie de comenzi sporite.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa acuză autoritățile că nu permit CEO să funcționeze la capacitate maximă, scrie ziarul Național.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Acum Complexul Energetic Oltenia produce în medie cam 1.000-1.050 MWh, dar la capacitate maximă ar putea ajunge la aproape 3.000 de MWh. Deocamdată avem lignit suficient ca să producem și la capacitate maximă, dar nu ne lasă să producem. Se petrece un fenomen ciudat, atunci când bate vântul, intră eolienele, și când nu bate vântul, importăm, și nu ne lasă pe noi să intrăm cu mai multă energie. În mod normal, ar trebui să creștem producția atunci când nu bate vântul, că nu mai produc eolienele, dar atunci ni se comandă să scădem producția. Și culmea, atunci când produc și eolienele, primim comanda să creștem și noi, cu puțin, dar creștem producția. Am urmărit în sistem și am văzut că atunci când bate vântul ne cer să producem cam 1.400 MW, iar când nu mai bate vântul ne scade și pe noi la 1.000 MW sau chiar 900 MW, în schimb importăm 2.000 MW, în loc să creștem producția internă. Nu are nicio logică, nu înțelege nimeni de face Virgil Popescu, de ce tot importă atât de mult”, a declarat Alin Munteanu, liderul Cartel Alfa Gorj, pentru Național. Termocentrala Rovinari are o capacitate disponibilă de 1.300 de MWh, Termocentrala Turceni, 990 MWh, Ișalnița, 330 MWh, iar Craiova poate produce 250 MWh.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Deși anunța angajarea a 600 de oameni pentru termocentrale, nici pe această parte statul nu și-a respectat cuvântul. Mai rău, România ar putea să exporte cărbune, dar autoritățile continuă cu planurile de concedieri, astfel că importă ceea ce avem deja.

„Pe partea cu exproprierile pentru extracția de lignit și cu avizele de la mediu, nu se mișcă lucrurile. Trebuie defrișat, apoi dat pământul la o parte și abia după aceea se începe exploatarea lignitului, ceea ce înseamnă cam 5-6 luni, din momentul în care se apucă, dar deocamdată văd că Virgil Popescu nu se grăbește. O avea alte planuri, deși văd că toată Europa spune că nu renunță încă la cărbune, s-au prelungit termenele, iar ministrul Energiei o ține în continuare cu restructurările. Acum noi am putea producem cărbune, avem și capacități, dar nu suntem lăsați. Avem 10 cariere, dintre care 5 sunt blocate pentru că nu s-au mai făcut exproprieri. Ar trebui să se facă coridorul de exproprieri, ca să nu mai fie probleme. Noi avem cărbune și pentru 20 de ani de acum încolo, am putea să și exportăm, mai ales acum, în contextul sancțiunilor impuse Federației Ruse”,  precizat liderul Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu.

Sindicaliștii din energie explicau la începutul anului că România importă din Serbia sau Ungaria. Până să înceapă războiul, România importa energie și din Ucraina.

Pe 5 martie, șeful politicii de mediu Green Deal, Frans Timmermans a anunțat revenirea la energia clasică, în contextul războiului din Ucraina.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Curentul electric, raiul hoților și mincinoșilor.
    La o linie ce trece granița, cine de din afară, cine nu-i insaidăr, vede în ce parte merge curentul? La gaze la fel.
    Treaba ce-o fac băieții deștepți acum este veche; a se studia ENRON!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE