ACTUALITATEPrimarii, în frunte cu Emil Boc, atac la Guvernul Cîțu: Și-a însușit...

Primarii, în frunte cu Emil Boc, atac la Guvernul Cîțu: Și-a însușit rapid practicile nesănătoase ale guvernelor anterioare

Asociaţia Municipiilor din România (AMR), condusă de fostul premier Emil Boc, în prezent primarul municipiului Cluj-Napoca, critică intenția Guvernului de a adopta ordonanța de urgență privind anumite măsuri fiscal-bugetare fără consultarea administraţiei publice locale, aşa cum prevede legea.

Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister, ci o obligație legală a Guvernului Romaniei, statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, se precizează în comunicatul de presă transmis, marți, de AMR.

Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație, subliniază AMR.

„Asociația Municipiilor din România face următoarele precizări:

Prin Codul administrativ este statuată obligația autorităților publice centrale de a consulta structurile asociative ale administrației publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală. În situațiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare.

Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesanatoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare ,fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformâ astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei.

Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative , este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare”, se precizează în comunicatul de presă.

Documentul este semnat de către preşedintele AMR, primarul Emil Boc, dar şi de către alţi 30 de primari, în numele Comitetului Director al AMR.

Ministerul Finanţelor Publice  a publicat, luni, pe site, proiectul de  Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Potrivit Digi24, proiectul de Ordonanță de urgență prevede mai multe măsuri fiscal-bugetare, printre care plafonarea veniturilor bugetarilor, menținerea punctului de amendă la valoarea de 145 de lei și amânarea până în 2022 a pensiilor speciale ale primarilor.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...