duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATEPreședintele Academiei Române, Prof. Ioan Aurel Pop: Există anumite forțe care au...

Președintele Academiei Române, Prof. Ioan Aurel Pop: Există anumite forțe care au profitat de pandemie și ne-au răpit din drepturile noastre cetățenești

Prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a declarat că există forțe care au profitat de pandemie pentru a restrânge drepturile cetățenești.

„Nu este indicat să folosim atmosfera pe care o traversăm pentru a restrânge drepturile cetățenești. Ne-am luptat 40 de de ani să eliminăm aceste restrângeri, aceste dictări. Acum ne trezim, din motive care plutesc în aer – pentru că pandemia nu este o dictatură în sine, că ne trezim acum restrânși în drepturile noastre, obligați să gândim cum vrea o anumită grupare, să vorbim cum dorește o anumită grupare, ceea ce provoacă o îngrijorare în toate spiritele care iubesc libertatea.

Există anumite forțe care au profitat și ne-au răpit din drepturile noastre cetățenești”, a spus el la Marius Tucă Show.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

De-asemenea, președintele Academiei a criticat corectitudinea politică din jurul unor personalități ale culturii românești, precum poetul Octavian Goga.

Reamintim că ridicarea la Iași a unui bust al poetului a fost întâmpinată cu critici din partea institutului „Elie Wiesel”. Ioan-Aurel Pop a spus că trebuie scoase în evidență valorile produse de poet, nu greșelile.

„Octavian Goga a lăsat moștenire spirituală poporului român greu de egalat. La marii creatori de valori, dacă greșelile au o contrapondere în valori, haideți să le studiem.

Ce să facem acum? Să dărâmăm statuile poetului pătimirii noastre? Păi dacă mergem pe linia asta, nici cronicarii evului mediu nu erau corect politici. Vom ajunge să exilăm cultura română și vom studia, ca-n comunism, false valori”, a precizat Președintele Academiei Române.

Reputatul istoric a comentat și decizia Parlamentului European de a recomanda evitarea cuvintelor „mamă” și „tată” pentru a crea un climat „incluziv”. Profesorul clujean a precizat că ideea interzicerii unor cuvinte este apanajul dictaturilor.

„Ideea de a interzice cuvinte e tipic dictatorială. Numai regimurile dictatoriale care au vrut să-i facă pe oameni să gândească precum unii dintre liderii acestor regimuri, numai ele au introdus asemenea măsuri. Niciodată nu a rezonat la interzicerea cuvintelor”, a conchis el.

Reamintim că tot miercuri seară, profesorul Pop a admis că nu exclude o candidatură la Președinția României.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE