ACTUALITATEPremierul Nicolae Ciucă despre romii din România: Au adus valoare culturală și...

Premierul Nicolae Ciucă despre romii din România: Au adus valoare culturală și economică în mediile în care au trăit

Romii din ţara noastră au adus, de-a lungul vremii, valoare culturală şi economică în mediile în care au trăit, a transmis premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj prilejuit de Ziua Internaţională a Romilor şi a ‘Sărbătorii etniei romilor din România’.

„Mobilizarea romilor din întreaga lume în apărarea intereselor lor legitime şi receptivitatea statelor, în ultimele decenii, au făcut posibil ca ţara noastră să marcheze, astăzi, două evenimente dedicate acestei etnii: Ziua Internaţională a Romilor şi sărbătorirea romilor din România. Cu un profil cultural bine conturat, dar cu o istorie milenară vitregă şi un destin dramatic, care i-a răspândit pe toate continentele, romii sunt în prezent confraţii tuturor cetăţenilor lumii. Li se cuvine respectul datorat în această calitate, precum şi sprijinul prin care să fie reparate nedreptăţile trecutului, iar barierele de acces la drepturi şi şanse să fie înlăturate. Societăţile au evoluat în sensul civilizaţiei şi umanismului, înţeleg mai bine şi la o scară mai largă valorile, nu le mai lipseşte informaţia la nici un nivel. Astfel, devine o datorie de onoare pentru ele să practice incluziunea pentru orice comunitate de tip etnic care întâmpină anumite dificultăţi, alături de valorizarea diversităţii create de culturile şi mentalităţile distincte”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul subliniază că romii din ţara noastră au adus, de-a lungul vremii, valoare culturală şi economică în mediile în care au trăit.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

„Culturală, prin talentul artistic incontestabil, în special în sfera muzicii şi dansului, economică – prin iscusinţa la meşteşuguri. Dacă acordarea libertăţii, la mijlocul secolului al XIX-lea, nu a fost însoţită de măsuri de sprijin pentru un nivel de trai egal cu al celorlalţi cetăţeni, efectele au apărut şi s-au perpetuat”, a adăugat Ciucă.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Şeful Executivului punctează că radiografia onestă a istoriei şi asumarea greşelilor trecutului trebuie completate cu acţiuni de sprijinire şi valorizare a tuturor cetăţenilor acestei ţări, indiferent de rasă, naţionalitate, etnie, sex.

„Să ne amintim mereu că binele nu se atinge pe calea respingerii sau indiferenţei”, a afirmat Ciucă.

Premierul a transmis şi aprecierea sa pentru modul în care organizaţiile şi voluntarii romi s-au implicat în gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni.

„Perioada pe care o traversăm este una extrem de dificilă, agresiunea militară rusă din Ucraina generând o criză umanitară de amploare şi obligând milioane de persoane, printre care şi romi, să-şi părăsească ţara. Îmi exprim întreaga apreciere pentru modul în care organizaţiile şi voluntarii romi din România s-au implicat şi continuă să o facă în gestionarea crizei refugiaţilor, fiind adevărate exemple de solidaritate şi umanitate”, a afirmat Ciucă.

Şeful Executivului a evidenţiat faptul că România şi Europa au contribuit substanţial, la nivel instituţional, în crearea unor strategii şi mecanisme care să vină în întâmpinarea aspiraţiilor identitare, culturale, economice şi sociale ale romilor.

„La nivelul Guvernului se află în lucru, într-o etapă avansată, o nouă Strategie naţională de incluziune a romilor pentru perioada 2022-2027, prin care ne propunem să valorificăm contribuţia cetăţenilor de etnie romă în societate. Numeroşi reprezentanţi ai acestei etnii, din întreaga lume, au reuşit să se organizeze şi să se coalizeze pentru apărarea drepturilor şi intereselor romilor. Solidaritatea pentru comunitatea romă, înţelegerea şi respectul pentru diversitate vor face să nu ne mai confruntăm cu nici o formă de discriminare sau nedreptăţire generată de prejudecăţi. Felicit romii din ţara noastră cu ocazia dublei sărbători de astăzi şi adresez romilor din întreaga lume cele mai bune urări!”, a mai afirmat Ciucă.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Iulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisipIulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisip
    Eșecul României în relația cu UE trebuie decontat de SRI și SIE, instituții care dirijează toată politica internă (probabil toate partidele parlamentare și multe extraparlamentare), externă, presa, și patronează dezastrul… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

12 COMENTARII

  1. Superb! Dacă nu era așa buhăit, pariu ca se lăsa și într-un genunchi. Poate profită totuși și pune măcar de-un #CLM și la noi.

  2. E o asemănare între aducerea țiganilor începînd cu sec XIV și aducerea altor rase azi în Europa. S-ar putea să fie și o legătură; urmașii celor ce conduceau lumea atunci conduc azi.
    Cuvîntul „rom” este cunoscut doar țiganilor din Europa. Au intrat în Europa prin Imp Roman, de Răsărit dacă vreți. Cuvîntul „bizantin” este introdus de un istoric german la o sută de ani de la căderea Constantinopolului. Fudulia fiind mare aceștia s-au numit, lăudăndu-se, „romani”, cetățeni romani, după ce au ieșit din hotarele Imperiului spre Europa. De aici cv „rom”.
    Au fos primiți de către pătura conducătoare cu brațele deschise. A se vedea ce se-ntîmplă azi cu primitul altor rase. Este păstrat un decret al regelui Sigismund al Ungariei, nu era maghiar, în care cere supușilor din administrației să-i primească bine, să-i lase să se așeze unde vor.

  3. Poate ca ciucanul se refera la faptul ca au adus aici valoare din Vest (muncita de altii) si si-au facut palate cu acea valoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate