EDUCAȚIEVoi cum începeți școala?

Voi cum începeți școala?

Niciodată un nou an școlar nu a început cu atâtea semne de întrebare și cu atât de puține răspunsuri ca în această toamnă. „Voi cum începeți școala?”- este noul salut între părinții ce nu știu încă cum o să decurgă acest an școlar.

Răspunsurile la această întrebare sunt colorate în roșu, galben și verde, precum scenariile stabilite de Ministerul Educației pentru începerea școlii. Răspunsuri roz nu prea există, căci de la ghiduri la realitatea din teren e drum lung, cu împotmoliri multe în birocrație, norme absurde sau finanțare insuficientă.

Nu în toate școlile care încep în scenariul roșu, exclusiv online, există infrastructura necesară care să asigure accesul tuturor elevilor la internet. Nu toți elevii au laptop, tabletă sau telefoane mobile. Nu toți părinții au bani pentru a le cumpăra. Nu toți părinții au posibilitatea de a sta acasă cu copiii și de a le asigura supravegherea atunci când ei încep cursurile online. Plus, copiilor le lipsește socializarea, interacțiunea directă cu colegii și cu profesorii.

Copiilor mici le lipsește mâna învățătoarei care să-i învețe să scrie primele litere de mână. Însă, sistemul online are avantajul de a proteja copilul de viruși sau de distanțări sociale gândite de cei care, probabil, nu au studiat prea multă pedagogie.

Școlile din scenariul verde par un caz fericit, însă nu și ceea ce privește clasele cu număr mare de elevi, acolo unde se aplică sistemul hibrid, adică o parte dintre elevi merg la școală, restul urmăresc de acasă, online. Din nou, nu se știe în ce măsură infrastructura existentă poate asigura accesul simultan la internet pentru întreaga școală.

La catedră, învățătoarea trebuie să predea elevilor din clasă cu ochii la laptop, spre elevii de acasă. Orele impuse de ghiduri pentru online sunt de 20 de minute, cele din clasa fizică, de 35 de minute, iar pauzele nu se suprapun. În plus, la școală sunt despărțitoare și măști de purtat câteva ore pe zi, și sunt părinți care pun sub semnul întrebării eficiența acestor măsuri, temându-se însă de efectele lor asupra copiilor.

Deasupra acestor scenarii și ipoteze, planează amenințarea celor trei cazuri de infectări, ce vor închide școala și vor trimite în izolare elevii din clasa unde sunt confirmate cazurile.

Deci, dragi părinți, voi cum începeți școala?

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...