luni, iunie 24, 2024
ACTUALITATEPolonezii părăsesc Marea Britanie pentru a se întoarce pe „noul tărâm al...

Polonezii părăsesc Marea Britanie pentru a se întoarce pe „noul tărâm al oportunităților“ din Europa. Ei se plâng de costul ridicat al vieții, creșterea criminalității și condițiile precare de locuire din Londra

Polonezii care au migrat în Marea Britanie după aderarea Poloniei la Uniunea Europeană se întorc acum înapoi, în țara care a devenit noul tărâm de oportunități al Europei, susține un raport din Sunday Times din Marea Britanie, conform Remix News.

În urmă cu douăzeci de ani, Polonia era gata să semneze tratatul său de aderare la UE înainte de aderarea sa oficială, în mai 2004. Atunci a existat unul dintre cele mai mari valuri migratorii experimentate de Marea Britanie, numărul total de polonezi de pe teritoriul britanic ajungând la 1,1 milioane persoane.

A fost o perioadă în care aproape 1 din 5 polonezi erau șomeri, iar la acea vreme Tony Blair a deschis granițele țării pentru migranți în scopul dezvoltării economiei britanice. Guvernul de la Londra estimase că aproximativ 13.000 de oameni din Europa Centrală ar putea ajunge în fiecare. Realitatea a fost cu totul alta și în câțiva ani au apărut magazine și biserici poloneze, iar termenul „instalator polonez” a devenit un simbol al valului de forță de muncă imigrantă ieftină.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

După ce britanicii au votat pentru Brexit în 2016, aproximativ 1 milion de polonezi au solicitat statutul de rezident pentru a rămâne în Regatul Unit. Cu toate acestea, mulți dintre ei nu s-au stabilit niciodată cu adevărat și în cele din urmă au fost nevoiți să plece. Potrivit datelor guvernului Regatului Unit, în 2016 existau puțin peste 900.000 de polonezi în Regatul Unit și acest număr a scăzut la puțin sub 700.000 până în 2020.

Polonia, noua țară a oportunităților

Totuși, Brexitul nu reprezintă singurul motiv pentru care polonezii au plecat. Incertitudinea asociată cu Brexit a fost cu siguranță un factor, la fel ca și pandemia de Covid-19 câțiva ani mai târziu. Cu toate acestea, cel mai important factor a fost faptul că economia poloneză a fost transformată ca urmare a unei creșteri economice consistente, în medie de 4% pe an și a unei creșteri de trei ori a veniturilor reale. Asta înseamnă că Polonia este, mai degrabă decât Regatul Unit, țara oportunităților de astăzi.

Statisticile economiei poloneze indică că țara se dezvoltă chiar mai repede decât multe dintre economiile în curs de dezvoltare din Asia cu creștere rapidă. Se apropie din ce în ce mai mult de standardele medii de trai ale UE și, în consecință, migrarea sau rămânerea polonezilor în Regatul Unit devin din ce în ce mai puțin atractive.

Chiar și o privire scurtă asupra Varșoviei demonstrează schimbarea dinamică care are loc în Polonia. Deși vechiul Palat al Culturii construit de sovietici încă se află acolo, panorama orașului este acum plină de clădiri înalte și moderne, care amintesc mai mult de Londra.

S-au schimbat și stilul de viață al polonezilor. Hainele de designer, accesoriile și vacanțele în străinătate nu mai sunt accesibile doar pentru un segment restrâns de polonezi, dimpotrivă. În plus, salariile în sectoarele high-tech și IT sunt aproape în concordanță cu cele din țările occidentale.

În comparație cu această creștere și optimism cu privire la ceea ce se întâmplă în Polonia, mulți polonezi din Marea Britanie au început să devină nesatisfăcuți de țara lui Shakespeare. Ei se plâng de costul ridicat al vieții, creșterea criminalității, haosul din NHS și condițiile precare de locuire din Londra.

În 2007, Platforma Civică (PO) liberală a promis că va inversa tendința persoanelor care părăsesc Polonia spre Marea Britanie, susținând că în curând traficul va fi invers. Cu toate acestea, a fost nevoie ca puterea să fie preluată de guverne conservatoare conduse de Partidul Lege și Justiție (PiS) pentru a duce la îndeplinire acest lucru.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE