duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEPlata tributului: România dă 44 de milioane de euro Olandei, cu o...

Plata tributului: România dă 44 de milioane de euro Olandei, cu o zi înainte de vizita premierului Rutte la București. Ponta: România a cheltuit miliarde cu țări care se opuneau intrării în Schengen

România, prin intermediul Inspectoratului General pentru Studii de Urgență (IGSU) din cadrul MAI, oferă Olandei 44 de milioane de euro, prin intermediul unui contract pentru două nave multirol pentru pompieri, scrie G4 Media.

Contractul a fost semnat într-o ceremonie publică, iar Raed Arafat a declarat că că navele costă 20 milioane euro, respectiv 24 milioane de euro.

De remarcat că acest contract e semnat cu o zi înainte de vizita în România a premierului olandez Mark Rutte, care urmează să discute cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

G4 Media afirmă că Olanda este singura țară care se opune față de aderarea României la Schengen.

De remarcat că Raed Arafat nu a menționat nimic despre procedura de achiziție – dacă a fost o licitație sau o atribuire directă. În portalul achizițiilor publice există o licitație lansată de IGSU la 1 iunie 2022 pentru două nave multirol, în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, iar singurul participant la licitație este compania olandeză DAMEN SHIPYARDS GORINCHEM B.V.

Licitația amintește de cea pentru achiziția mașinilor BMW pentru Poliție, la care a participat doar firma prietenului lui Klaus Iohannis.

Arafat a mai spus că cele două nave vor fi construite de compania olandeză Damen la șantierul său din Galați.

Reamintim că România a mai făcut o achiziție controversată de ambarcațiuni înaintea aderării la UE. Compania britanică BAE Systems s-a aflat în centrul unui scandal în România, în urma achiziționării de către guvernul Năstase a doua fregate second-hand, în schimbul a 116 milioane lire sterline. Guvernul Năstase a fost acuzat că a semnat contractul pentru a facilita un răspuns pozitiv al Marii Britanii la cererea de aderare la UE.

Comentând situația, fostul premier Victor Ponta a spus că „Am înțeles de mult de ce ne țin de 10 ani să nu intrăm în Schengen. Acum, să dăm banii și gata, să fim primiți unde trebuia să fim”.

El a scris că România a „cheltuit miliarde” pe contracte cu firme din țări care se opuneau intrării noastre în Schengen. „Să sperăm că Olanda nu ne ia banii și ne dă țeapă – cum au mai făcut și alții”, a concluzionat Ponta.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE