OPINIIPăzea, intră în scenă HUexit-ul!

Păzea, intră în scenă HUexit-ul!

Politicianul ungar János Volner anunță că formațiunea sa își schimbă denumirea în Partidul Huxit, pentru a-i reprezenta pe cei care vor ca Ungaria să părăsească Uniunea Europeană, informează Euractiv. Volner a fost membru Jobbik, partid de extremă dreapta devenit conservator, în octombrie 2018 s-a alăturat Mișcării Patria Noastră, de extremă dreapta, pentru ca în septembrie 2020 să-și fondeze propriul partid.

„Prima etapă de un an și jumătate din viața Partidului Volner s-a încheiat astăzi.(…) În viitor – semnalând următorul nostru mare obiectiv – vom continua sub numele de Partidul Huxit. Cel mai important obiectiv al nostru este realizarea ieșirii Ungariei din Uniunea Europeană”, a anunțat acesta pe facebook, cu doar câteva ore înainte de Ziua Europei. „Huxit are deja milioane de susținători, dar până acum nu se cunoștea nicio forță politică să îl ia în primire cu toată inima”, scrie Volner. Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru, 48% din populația ungară consideră aderarea la UE pozitivă. În opinia politicianului, statele occidentale „intră într-o eră autodistructivă aservită idealurilor liberalismului extrem” care sunt în contradicție cu voința poporului maghiar.

Inițiativa lui Volner pune cu atât mai mult pe gânduri cu cât acesta s-a numărat, ca membru Jobbik, printre colaboratorii lui Viktor Orban. Iar acum pare să reflecte politica unui premier ungar tot mai orientat spre Moscova, fără să-l expună direct: „faptul că conflictul dintre Est și Vest necesită o nouă țară europeană de mediere, sigură pentru ambele părți, este o oportunitate uriașă pentru Ungaria post-Huxit”, mai scrie Volner în postarea sa din 8 mai.

Mai mult, acțiunea sa vine într-un moment ce pare de cotitură pentru politicile interne ale UE- după un semnal de neignorat privitor la federalizarea Europei, dat la câștigarea alegerilor din toamnă de cancelarul german Olaf Scholz și reluat recent de premierul italian Mario Draghi, chiar de Ziua Europei președintele francez Emmanuel Macron a lansat o propunere de modificare a tratatelor europene, dorită deopotrivă de Parlamentul European și șefa Comisiei Ursula von der Leyen. 13 state ale Uniunii, printre care România, dar în mod surprinzător nu și Ungaria, se opun acestui proiect, titrează R3media.

Își turează Budapesta motoarele, în speranța că va obține prin apropierea de Moscova ceva mai mult decât „reunificări deasupra granițelor”, pe fondul acestei situații complexe? Colac peste pupăză, inițiativa lui János Volner vine într-un moment încărcat la maxim de politicile pan-hungariste din ultimii ani ale premierul Viktor Orban. Dincolo de fricțiunile cu Ucraina, meciul de hochei disputat duminică între România și Ungaria a generat o situație vecină conflictului diplomatic, după ce grosul echipei noastre, alcătuit din sportivi de etnie maghiară, a cântat cot la cot cu echipa teoretic adversă imnul așa-zisului „Ținut Secuiesc”. Potrivit parlamentarului AUR Dan Tanasă, în galeria Ungariei s-ar fi aflat nimeni altul decât Tanczos Barna, ministru în Guvernul României. Țineți-vă bine: ne așteaptă vremuri nu doar interesante, ci de-a dreptul turbulente!

Articol apărut inițial pe Demnitatea și preluat cu acordul autorului

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...