ACTUALITATETraian Băsescu vrea o implicare mai profundă în conflictul din Ucraina: Ar...

Traian Băsescu vrea o implicare mai profundă în conflictul din Ucraina: Ar trebui să facilităm Ucrainei achiziția armamentului defensiv, să reziste presiunilor rusești de orice natură, inclusiv militare

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, grupul PPE) a declarat că Uniunea Europeană trebuie să fie solidară cu Ucraina, să aibă acțiuni concrete și să faciliteze Ucrainei achiziția armamentului defensiv de care are nevoie „pentru a descuraja eventuale intenții de agresiune militară și pentru a se putea apăra” în fața Rusiei.

„Să fim prezenți pe teren la cel mai înalt nivel, să ne consolidăm coordonarea și comunicarea cu NATO. Pentru a preveni declanșarea unui război la scară largă, situația din Donbas trebuie urgent stabilizată. Trebuie să revenim la aspecte legate de retragerea armelor grele, la accesul misiunii OSCE de monitorizare a încetării focului”, a declarat fostul președinte, într-un discurs în plenul Parlamentului European, scrie g4media.

Reamintim că România a semnat un acord asistență tehnico-militară cu Ucraina, document ce se află în dezbaterea Parlamentului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Parlamentul European a organizat miercuri după-amiază o dezbatere pe tema acțiunilor Rusiei: cazul lui Alexei Navalnâi, acumularea de forțe militare la frontiera cu Ucraina și atacul rusesc din Cehia.

În debutul dezbaterii, șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE, a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o „perioadă dificilă” în relaţia cu Rusia, care pare să fi ales ‘„în mod deliberat” să crească tensiunile cu Occidentul.

Chemând Rusia să „înceteze provocările”, Borell a spus că „pentru moment” Moscova nu a demonstrat „nici cea mai mică voinţă de a pune capăt conflictului în Ucraina, nici de a accepta integritatea teritorială a acesteia” și că UE va trebui să reacționeze „dacă va fi cazul’.

Traian Băsescu susține că Uniunea ar trebui să faciliteze Ucrainei achiziția de armament defensiv.

„Nu ezit să spun că ar trebui să facilităm Ucrainei achiziția armamentului defensiv de care are nevoie pentru a descuraja eventuale intenții de agresiune militară și pentru a se putea apăra. Președintele Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri pentru armata sa. Așa ocupat Nagorno-Karabah, Crimeea, Abhazia, Osetia sau Transnistria. Am însă convingerea că nu va mai invada Ucraina ca în 2014, dacă armata ucraineană ar avea o bună dotare defensivă, capabilă să producă pagube mari în eventualitatea unei agresiuni”, a declarat Traian Băsescu.

În opinia lui Băsescu, Uniunea Europeană trebuie să sprijine Ucraina să reziste presiunilor rusești „de orice natură”, inclusiv militare.

„Vremea imperiilor a trecut”, a încheiat Traian Băsescu.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

4 COMENTARII

 1. Stați un pic băieți

  NATO e o alianță clară, cu articolul 5 : solidaritate defensivă.

  Cu Ucraina n-avem nimic să o apărăm. Ba chiar Ucraina incalcă regulile deznationalizându-i pe români.

  De ce să dăm armament cumpărat cu bani grei să ne băgăm in problemele noastre? Acolo sunt milioane de ruși, nu-i așa simplu adevărul ca să apărăm noi Ucraina orice face ea și să provocăm Rusia. Ce, Bpăsescu se crede Napoleon să ne tragă intr-un război in care n-am fost atacați?

  Nu avem tratat pentru așa ceva . trădător ordinar acest băsescu

 2. Băsescu a avut rolul, ca actor politic, de a face jocul muscalilor deși spectatorii văd pe dos.
  Nu e nici o neînțelegere între state, toate sînt conduse de aceleași familii. Nu a fist nici un război rece.
  Cine n-a băgat de seamă nici azi cînd minciunile cu plandemia nu numai că sînt sfruntate dar nici măcar nu se lipește una cu alta a trăit degeaba.

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...