ACTUALITATESorin Lavric l-a evocat în Parlament pe Grigore Caraza, deținut politic timp...

Sorin Lavric l-a evocat în Parlament pe Grigore Caraza, deținut politic timp de 21 ani în temnițele comuniste

Senatorul AUR, Sorin Lavric, continuă evocarea foștilor deținuți politici de sub regimul comunism. De data aceasta, a fost rândul profesorului Grigore Caraza, cel care a stat 21 de ani în temnițele bolșevice.

De-a lungul timpului, senatorul AUR a evocat o serie de personalități ale rezistenței anti-comuniste: Monseniorul Vladimir Ghika,  Mircea VulcănescuValeriu Gafencu, pr. Nicolae Steinhardt, Mitropolitul Visarion PuiuToma Arnăuțoiu sau Virgil Maxim.

„Despre Grigore Caraza colegii de celulă spuneau că și-a păstrat candoarea unui copil inocent, în al cărui suflet mizeriile închisorii nu au putut pătrunde.

Mie însumi, cînd l-am cunoscut în urmă cu 17 ani, la Piatra-Neamț, mi-a făcut impresia unei naturi ingenue, asupra căreia ispitele lumești nu lăsaseră urme. Cauza era simplă: Caraza nu-și trăise tinerețea în lume, ci între zidurile Aiudului, de aceea nu apucase să se înrăiască.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La Aiud era privit drept mînzul cu memorie fenomenală, dovadă că, în cursul plimbărilor prin curtea închisorii, Caraza pășea înaintea lui Radu Gyr, care îi șoptea peste umăr cîteva poezii, pentru ca apoi, întors în celulă, tînărul să le redea fără greșeală altora. Colportate de Caraza, poeziile lui Gyr au alcătuit țesătura mitică din mințile deținuților politici.
Asupra lui Caraza reeducarea de la Aiud nu a avut nici o înrîurire.

În 1970, cînd noțiunea de deținut politic era vetustă, Caraza a fost arestat din nou, sub învinuirea de propagandă împotriva orînduirii socialiste. În 1976, după 21 de ani închisoare, Caraza a declarat, în fața conducerii Aiudului, că refuză să mai iasă vreodată din temniță. O delegație a sosit de la București pentru a vedea cum arată un nebun dornic să moară între ziduri mucegăite.

A fost eliberat cu de-a sila în 1977, pentru ca în 1980 să reușească să plece în America, de unde s-a întors în anul 2000, cu cetățenie americană. A murit în 2014, la vîrsta de 85 de ani, și este înmormîntat în cimitirul din Piatra-Neamț.

Sunt onorat ca, sub cupola Senatului României, să pronunț numele lui Grigore Caraza”, a spus profesorul Sorin Lavric.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...