joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEPatriarhia Română, reținută în a răspunde cererii de implicare în campania de...

Patriarhia Română, reținută în a răspunde cererii de implicare în campania de vaccinare anticovid: Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical

Patriarhia Română spune că nu se poate implica în probleme „de ordin strict medical” în mai ales, „în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, informează un comunicat al purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu trimis pe adresa redacției R3Media.

Patriarhia reamintește că vaccinarea este un drept, nu o obligație. De asemenea, se arată favorabilă vaccinării, dar numai cu respectarea principiilor etice precum „consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”.

Precizarea Patriarhiei vine în contextul în care Secretariatul de Stat pentru Culte insistă că a existat o întâlnire între autorități și culte, în cadrul cărora s-a dezbătut felul în care acestea ar putea sprijini campania de vaccinare anti-covid.

Voci din cadrul cultelor au contestat această informație, afirmând că respectiva întâlnire nu a fost reprezentativă și a fost o acțiune pusă la cale de către secretarul de stat Victor Opaschi.

Iată comunicatul integral al Patriarhiei Române:

Vaccinarea anti-Covid 19, între ezitare şi speranţă

Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație.

În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.

În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit.

Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă.

Vasile Bănescu

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE