ACTUALITATEConstantin Brâncuși: Arta nu s-a desvoltat decât în epocile mari religioase. Când...

Constantin Brâncuși: Arta nu s-a desvoltat decât în epocile mari religioase. Când sentimentul religios scade urmează o decadență. Tot ce se creiază prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate

Pe 19 februarie sărbătorim ziua de naștere a marelui sculptor român, Constantin Brâncuși. În pragul aniversării sale a existat o polemică despre o expoziție desfășurată în sediul Primăriei Sectorului 1,  criticii ei fiind acuzați că reprezintă „reacțiile pășuniste, pudibond-ultragiate, strămoșești, curat anti-occidentale”. Însăși Primarul Clotilde Armand a comparat lucrările respective cu Brâncuși

„Comuniştii au vrut să-i dărâme „Coloana fără de sfârşit” de 3 ori cu tractorul, au considerat arta lui „decadentă”; şi au refuzat moştenirea lui. În imagini sunt lucrările despre care unii spun că sunt scandaloase”,  spus ea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

În acest context este bine să amintim ceea ce credea însuși Brâncuși despre artă și rolul credinței.

„Arta nu e nici modernă, nici veche, e artă. Numai că timpul perfecționează spiritul omenesc – și spiritul cere el însuși aceasta. Aud azi vorbindu-se despre tot felul de curente în artă. E un fel de balamuc universal. Arta nu s-a desvoltat decât în epocile mari religioase. Când sentimentul religios scade urmează o decadență. Tot ce se creiază prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate. Tot ce este pornit în alt sens e lucru pierdut”, spunea el într-un interviu apărut în ziarul Curentul, pe 6 octombrie 1930 și scos la iveală de Cotidianul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Mai avem nevoie de 9.468 de lei...

Dragi prieteni, dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele...