miercuri, noiembrie 6, 2024
ACTUALITATEConstantin Brâncuși: Arta nu s-a desvoltat decât în epocile mari religioase. Când...

Constantin Brâncuși: Arta nu s-a desvoltat decât în epocile mari religioase. Când sentimentul religios scade urmează o decadență. Tot ce se creiază prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate

Pe 19 februarie sărbătorim ziua de naștere a marelui sculptor român, Constantin Brâncuși. În pragul aniversării sale a existat o polemică despre o expoziție desfășurată în sediul Primăriei Sectorului 1,  criticii ei fiind acuzați că reprezintă „reacțiile pășuniste, pudibond-ultragiate, strămoșești, curat anti-occidentale”. Însăși Primarul Clotilde Armand a comparat lucrările respective cu Brâncuși

„Comuniştii au vrut să-i dărâme „Coloana fără de sfârşit” de 3 ori cu tractorul, au considerat arta lui „decadentă”; şi au refuzat moştenirea lui. În imagini sunt lucrările despre care unii spun că sunt scandaloase”,  spus ea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

În acest context este bine să amintim ceea ce credea însuși Brâncuși despre artă și rolul credinței.

„Arta nu e nici modernă, nici veche, e artă. Numai că timpul perfecționează spiritul omenesc – și spiritul cere el însuși aceasta. Aud azi vorbindu-se despre tot felul de curente în artă. E un fel de balamuc universal. Arta nu s-a desvoltat decât în epocile mari religioase. Când sentimentul religios scade urmează o decadență. Tot ce se creiază prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate. Tot ce este pornit în alt sens e lucru pierdut”, spunea el într-un interviu apărut în ziarul Curentul, pe 6 octombrie 1930 și scos la iveală de Cotidianul.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE