joi, februarie 22, 2024
ȘTIRIPatriarhia Română, reacție după măsurile care afectează pelerinajele: Trebuie justificate în mod...

Patriarhia Română, reacție după măsurile care afectează pelerinajele: Trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, le cere autorităților ca noile măsuri, luate cu privire la organizare evenimentelor religioasa, să fie „sprijinite pe rațiuni medicale” și „luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință” pentru a nu afecta libertatea religioasă și să contrarieze sau să tulbure credincioșii.

„Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale.

Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.

Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate.
Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România.

Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precedent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”, sună mesajul lui Vasile Bănescu.

Reacția BOR vine după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis ca la evenimentele religioase, precum pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, să poată participa doar localnicii. De asemenea, autoritățile locale trebuie să ia măsuri suplimentare de protecție în respectivele comunități dacă se trece de pragul de 1,5 infectări la mia de locuitori.

Luni seară, Raed Arafat a anunțat că organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul: „E extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă.” a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE